Waar eens de golven, het…

Het aantal extreme buien, en de hevigheid ervan, neemt toe in Nederland en West-Europa. Wat is hiervan de reden en wat is er tegen te doen? Door klimaatverandering stijgt niet alleen de temperatuur wereldwijd, ook neerslagpatronen veranderen. In Nederland merken we dat er vaker overstromingen plaatsvinden door hevige regenbuien. In stedelijk gebied staan straten vaker blank en dit zorgt voor de nodige overlast. Niet alleen het aantal hevige buien neemt toe, ook periodes van droogte worden langer.Terugkijkend in de geschiedenis is er niet zoveel veranderd. In januari 1926 werd het westelijk deel van Markelo door overstromingen geteisterd. Een veertigtal boerderijen waren totaal door het water ingesloten. (meer…)

Op zoek naar Sporen van WO2 in Markelo

Als eerste van de vijf Markelose basisscholen werden vanmiddag de leerlingen van groep 7 en 8 van Obs Stokkum ontvangen door Herman Sligman en Benny Schreurs bij het Gemeentelijk Monument op het Burgemeester de Beaufortplein in Markelo. Schreurs en Sligman hebben in het kader van het Cubahof-project erfgoed, de leerlijn Sporen WO2 in Markelo opgezet. Al fietsend en wandelend werd vanmiddag dan ook een route van circa 7 kilometer afgelegd langs maar liefst 13 sporen uit de Tweede Wereldoorlog waarbij door de gidsen een duidelijk beeld en verhaal werd aangereikt over de daarbij behorende geschiedenis. “Dit erfgoed is bijzonder omdat er een aantal unieke sporen bewaard zijn gebleven of gereconstrueerd zijn, waardoor het verhaal van Markelo in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar blijft en meer tot de verbeelding spreekt. Het is ons doel om de leerlingen kennis te geven over hun eigen omgeving en het erfgoed waarnemen, herkennen, verklaren en waarderen”, aldus Benny Schreurs.  (meer…)

Wim van der Pluijm neemt afscheid van de Rabobank

Markelo en omgeving heeft hem leren kennen als ‘het gezicht van de Rabobank’. Dat zal ook nog wel even zo blijven. Maar toch: na een dienstverband van bijna 49 jaar nam Wim van der Pluijm vorige week met vervroegd pensioen, afscheid van de Rabobank. Computers, internetbankieren en geldautomaten waren nog toekomstmuziek toen hij op 1 juli 1969 als jongste bediende startte in het toenmalige kantoor van de boerenleenbank aan de Goorseweg. Na de fusie met de Raiffeisenbank werd het Rabobank. In de jaren daarop ging Wim zich steeds beter thuis voelen bij de Rabobank. Intussen maakte hij twee verhuizingen mee: van de Goorseweg naar het Burgemeester de Beaufortplein en vervolgens naar de Grotestraat in Markelo. (meer…)

Eenzijdig ongeval Plasdijk

Op de Plasdijk in Markelo heeft rond middernacht een eenzijdig ongeval plaatsgevonden. De brandweer werd ter assistentie opgeroepen, maar het korps werd niet ingezet. Een auto is vermoedelijk, nadat deze door de berm is gereden en een boom te hebben geraakt, flink beschadigd geraakt. Bij het voertuig werd echter niemand aangetroffen. Even later bleek de bestuurder zelf alarm te hebben geslagen. 

Sportclub laat punten liggen

Sportclub Markelo heeft vanmiddag verzuimd de 3 punten mee naar huis te nemen vanuit Delden. De wedstrijd tegen Rood Zwart eindigde uiteindelijk in 5-2, na een voorsprong van 2 doelpunten. De Markeloërs begonnen goed aan de wedstrijd, ondanks de harde tegenwind. De snelle buitenspelers van Rood Zwart konden door goed spel van Sportclub moeilijk bereikt worden. In de 18e minuut kon Ton Jansen de 0-1 scoren uit een cornerbal. In de 27e minuut kwam Ferdi Pinkert alleen tegenover de keeper en speelde deze 1 op 1 situatie goed uit en tikte de 0-2 binnen, een voorsprong die ze eigenlijk niet meer hadden moeten weggeven. In de 40e minuut maakte Sam Schreurs echter een onnodige overtreding en kreeg Rood Zwart een penalty. Daarmee werd het vlak voor rust nog 1-2 en Rood Zwart kwam uit de kleedkamer met het gevoel dat er meer te halen viel.

(meer…)

onsProat: Kiezen

Kiezen kan lastig zijn.

Zo was mijn aanwezigheid op 1 avond in de afgelopen week gewenst op 3 verschillende evenementjes. Een vergadering, een verjaardag en de sport.

Mijn keuze valt niet vanzelfsprekend op het item dat het eerst in mijn agenda staat. Ik weeg de evenementjes tegen elkaar af. Ik neig ernaar de sport als eerste te skippen. Ik doe immers alleen mijzelf tekort als ik daar niet naar toe ga? Slim is het niet want; geen extra beweging die avond en het systeem werkt zodanig dat ik toch betaal. Ik mag die les inhalen, maar daar komt het niet van vanwege een volle agenda ook volgende week. Ik mag blij zijn als ik dan 1 avond sport redt. Oké geen sport, maar wel het gevoel als stijve hark met 1 kilo meer rond te lopen de komende dagen. En ja, sport ontspant ook zo lekker.

Blijft over de vergadering en de verjaardag. Door toevalligheden heb ik van het onderwerp waar de vergadering over gaat, de laatste tijd meer bijeenkomsten gemist. Ik besluit mezelf te verplichten naar de volgende vergadering te gaan – die is echt belangrijk – en bovendien heb ik die datum geen dubbelboekingen.

Het wordt dus de verjaardag. Eigenlijk wist ik dat in mijn onderbuik gelijk al, want het is de verjaardag van een dierbaar familielid. Iemand die bij ons ook nooit verstek laat gaan. Een populaire man die genoeg volk op de verjaardag krijgt maar bij wie ik niet wil ontbreken vanwege een vergadering of sport. Toch spookt het maken van die keuze al een paar dagen door mijn hoofd, tussen 20 andere dingen door, en ben je er best wel mee bezig. (meer…)

Ari Blankenstijn erelid De Fanfare

Net voor de pauze tijdens het voorjaarsconcert ‘Vive la Fanfare, vive la musique’ van Muziekvereniging De Fanfare Markelo had voorzitter Bas Bakhuis een verrassing voor een van de aanwezige leden. Het afgelopen jaar was Ari Blankenstijn 65 jaar lid van De Fanfare. “65 was/is geen huldigingsjaar binnen De Fanfare, maar toch voelt 65 jaar heel bijzonder voor ons als bestuur en ook de leden, daarom Ari hebben wij besloten jou te benoemen tot erelid van De Fanfare Markelo”, aldus Bakhuis. Het erelidmaatschap voor Blankenstijn is uniek, omdat er tot nu toe geen actief spelend lid deze titel kreeg. Blankenstijn, na vanavond naast Wim Koldewijn het tweede erelid van de vereniging, reageerde op de woorden van de voorzitter met de opmerking: “Ulle bint nog lang niet van mie af”. (meer…)

Stormschade Hemmelweg

Een oplettende wandelaar heeft vanavond melding gemaakt van een gespleten boom op het pad aan de Hemmelweg in Markelo als gevolg van de harde wind. De brandweer kwam vervolgens te plaatse. Met het oog op de vele dagelijkse wandelaars en de monstermountainbiketocht die morgen over het pad gaat heeft de brandweer besloten de boom vanavond nog om te zagen en weg te halen.

Twee gewonden ongeval Lochemseweg

Op de Lochemseweg zijn vanmiddag twee mensen gewond geraakt bij een ongeval tussen een bestelauto en een personenauto. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de kruising met de Klompemakersweg. De bestuurster van de personenauto moest door de brandweer uit de auto geknipt worden, omdat ze bekneld zat. De mannelijke bijrijder kon zelf uit de auto komen. Beiden gingen met onbekend letsel naar het ziekenhuis. De bestuurder van de bestelauto kwam met de schrik vrij. De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Sportclub Markelo uit tegen Rood Zwart

Zoals de weersvoorspellingen er nu uitzien, gaat de uitwedstrijd van Sportclub Markelo tegen Rood Zwart morgenmiddag gewoon door. Jordy Vagevuur en Sam Schreurs zijn er morgen weer bij, beiden terug van een blessure. Lars Brinckate is er niet bij, hij is geschorst. Sportclub heeft de thuiswedstrijd tegen Rood Zwart gewonnen en gaat vol vertrouwen naar Delden. Volgende week zondag, 25 maart, is het weer tijd voor de jaarlijkse Paasbazaar in de vernieuwde kantine van Sportclub Markelo. Vanaf 12.30 uur zal het rad van fortuin gaan draaien en zijn er mooie prijzen te winnen. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door Henri Tijman. Iedereen is van harte welkom op de paasbazaar.

Laatste nieuws

Overig nieuws

Ons Proat

Klepperderk

Uitgelicht

Sport

Markelo in bedrijf

Oude toren

Algemeen