8e Jaargang | vrijdag 27 maart 2015

Al plannen dit weekend?

FISSA HaverkampVanavond staat er discozwemmen op het programma bij zwembad De Vijf Heuvels. Zin in een swingende avond met muziek en zwemplezier? Kom dan om 18.30 uur naar het zwembad. Het duurt tot 20.00 uur.
Eveneens op vrijdag organiseert de Markelose Fissacrew (Bryan, Roland en Tijn) een spetterende avond in de vernieuwde kelder van Zalencentrum De Haverkamp. Meerdere diskjockeys vullen de avond met house en top 40 muziek. Vanaf 22.00 uur is iedereen van harte welkom!
(meer…)

Obs de Zwaluw neemt afscheid van  juf Christien Wevers

Christien Wevers heeft vandaag afscheid genomen na 41 jaar onderwijs, als juf van OBS de Zwaluw. Vanmorgen werd juf Christien en haar familie door alle leerlingen van OBS de Zwaluw thuis opgehaald om deze dag samen, met een lach en een traan te gaan vieren. De leerlingen hadden een lang lint gevormd vanaf haar woning tot aan de school. Onderweg kreeg ze een prachtige bos rode rozen. Op school aangekomen werd de juf verrast door optredens van alle groepen in de grote hal van de school. De optredens en cadeautjes hadden allemaal te maken met het thema “prentenboek”. In de middagpauze werd ze verrast door de ouders van haar groep die pannenkoeken hadden gebakken. Het is tenslotte vandaag,  nationale pannenkoeken-dag! Samen met haar man, kinderen en kleinkind genoot juf Christien zichtbaar van alles om haar heen.  Voor alle kinderen van de Zwaluw had juf een gelukskikkertje ingepakt waarmee ze de kinderen nog heel veel geluk en plezier op school wenste.

(meer…)

Wijkracht naar ‘t Stroaten

logo wijkkracht

Het Algemeen Maatschappelijk Werk van Wijkracht in de Hof van Twente, locatie Markelo, verhuist met ingang van 1 april 2015 naar het nieuwe Gezondheidscentrum ’t Stroaten aan het Burgemeester de Beaufortplein 3 te Markelo. Een nieuwe locatie waar de medewerkers evenals voorheen voor u klaar staan. Wilt u meer weten over Wijkracht, kijk dan op de website www.wijkracht.nl.

 

SGW 2015: Maximale deelname op vernieuwd parcours

Liefhebbers van de hippische sport in Markelo en omstreken kunnen in het paasweekend weer hun hart ophalen. Maar liefst 350 combinaties zullen verdeeld over zaterdag 4 april en maandag (2e paasdag) 6 april aan de start verschijnen van de SGW Markelo 2015. Tijdens deze samengestelde wedstrijden moet de verschillende combinaties eerst een dressuurproef en springproef afleggen op het Hippisch centrum aan de Potdijk, alvorens men kan deelnemen aan het crossparcours van 2600 meter over de Herikerberg. Ook dit jaar heeft parcoursbouwer Gerrit Klein Willink  weer zeer spectaculaire hindernissen weten te bouwen, verdeeld over een parcours dat anders loopt als voorgaande jaren.

20150326_sgw2

(meer…)

Succesvolle tweede editie Trend Event

Foto’s VerzinHet – Marian Waanders

Na de eerste editie van Trend Event twee jaar geleden, werd gisteren bij Dieka van de Kruusweg voor de tweede keer dit evenement gehouden. Trend Event, een beurs voor mode en lifestyle waar vooral vrouwen op af komen (met hier en daar een man), was wederom succesvol te noemen. Dit jaar was de opzet iets anders, er waren meer zalen open bij Dieka, waardoor de bezoekers meer ruimte hadden om de vele kraampjes te bekijken. De modeshow was verplaatst naar de grote zaal, zodat iedereen goed kon zien wat de mode voor deze zomer gaat worden. De modeshow kon rekenen op een enthousiast publiek, vooral de dansende meiden en de bruidsjurken kregen veel applaus. Overal in Dieka stonden kraampjes opgesteld met onder andere kleding, sieraden, make-up, woninginrichting en lifestyle. Ook nieuw was de middagopenstelling, met vooral aandacht voor de kinderen. 

Eeuwenoude tradities

oudetoren_26031502Roggebindsters in het wit

Talrijk, eeuwen oud en verdeeld over het gehele jaar zijn de gewoonten en gebruiken waarvan de oorsprong in een duister verleden verborgen ligt. Hetzelfde geldt voor de verhalen over heksen, witte wieve, elfen enzovoort. Spontaan kunnen zich dan vragen opdringen over het hoe en het ontstaan van deze gebruiken. Vragen zoals; Waarom wordt de bruid over de drempel gedragen? Waarom brengt een hoefijzer nog steeds geluk? Waarom waren roggebindsters vroeger in het wit gekleed? Waarom eten wij paaseieren en branden er paasvuren. Wat is een richtmaal of een stiepelteken? Belangrijker nog zijn de overleveringen van geslacht op geslacht gedurende vele eeuwen. Veel van deze overleveringen werden eeuwenlang vrij nauwkeurig weergegeven door de grote zorg voor een goede vruchtbaarheid van mens, dier en gewas. Door riten en culten in een constant vast patroon te volgen meenden onze voorouders de gunsten van hun goden te kunnen afsmeken. Het vertrouwen in al deze rituelen was zo groot dat zij door het opgelegde christendom niet waren uit te roeien, zelfs niet op straffe des doods. Restanten van deze oude erediensten zijn daarom, ook al worden ze niet meer begrepen, tot op de dag van vandaag blijven voortbestaan. Een van deze oude gebruiken zullen wij wat nader belichten, namelijk het ontsteken van het paasvuur.

(meer…)

Paasbazar Sportclub Markelo

Zondag 29 maart a.s. organiseert voetbalvereniging Sportclub Markelo weer haar jaarlijkse Paasbazar. In de kantine van de Zwartwitten zal het rad van Fortuin, vanaf 12.30 uur weer een prominente rol gaan spelen en kan een ieder weer in het bezit komen van één van de vele prijzen. De bazar zal dit jaar plaats vinden voor, tijdens en na de wedstrijd tussen Sportclub Markelo en lijstaanvoerder Turkse Kracht. De laatste prijzen zullen rond de klok van 18.00 uur worden uitgereikt. Iedereen is zondag van harte welkom !

20150326_kantine

 

Grote wens Ricardo Strijk in vervulling

ricaardo01

Ricardo Strijk is vanavond verrast door de Stichting Daniëlle. Deze stichting – vernoemd naar Daniëlle van der Zwaag – vervult de droomwens van jonge mensen met kanker tussen 18 en 30 jaar die ondanks de behandelingen levensbedreigend ziek zijn. De wens van Ricardo Strijk uit Markelo is om Beroepschauffeur te worden. In samenwerking met Verkeersschool Relker is hem vanavond door de Stichting Daniëlle de complete opleiding tot vrachtwagenchauffeur aangeboden. Twee vertegenwoordigers van de stichting waren speciaal uit Groningen komen om Ricardo te verrassen.

(meer…)

Zondag Palmpasenoptocht

20140407 palmpasen02Zondag 29 maart is het Palmpasen. De Folkloristische Vereeniging Markelo organiseert elk jaar met Palmpasen de Palmpasenoptocht in Markelo. Kinderen met een Palmpasenstok kunnen aan deze optocht deelnemen, de kindergroep van de Markelose boerendansers gaat voorop. De optocht gaat om 11.30 uur van start bij de Tasca en zal via de Holterweg en Grotestraat naar het Burgemeester de Beaufortplein gaan. De optocht wordt begeleid door de Fanfare. Op het Beaufortplein zullen zij en de kindergroep eveneens een optreden verzorgen. Aansluitend is er voor alle aanwezige kinderen die een Palmpasenstok hebben een traktatie.

Brandweeroefening bij de Beestenboel

Even was er paniek gisteravond  in de Markelose buurschap Herike-Elsen toen de brandweer massaal uitrukte richting kinderdagverblijf De Beestenboel. Gelukkig bleek het hier om een oefening te gaan, één van de vele die de Markelose Brandweer jaarlijks uitvoert. Het leverde de volgende plaatjes op.

onsProat

Uitgelicht

Oude toren