Inbraak woning Tolweg

Gisteren heeft op klaarlichte dag een inbraak plaatsgevonden in een woning aan de Tolweg in Markelo waarbij enkele sieraden zijn ontvreemd. De dader(s) hebben zich toegang tot de woning verschaft door een ruit in te slaan. De woninginbraak heeft plaatsgevonden op maandag 21 augustus tussen 8.30 en 18.00 uur. Heeft u in genoemde periode een verdachte situatie opgemerkt in de buurt van de Tolweg ter hoogte van de Grotestraat, dan wordt u verzocht contact op te nemen met de Politie Hof van Twente 0900-8844. De politie geeft aan, graag in contact te komen met mensen die met name tussen 15.30 en 17.00 uur iets opvallends hebben gezien in de buurt van de Tolweg dat zou kunnen bijdragen aan het onderzoek. 

De Moat’n welkome versterking optocht

De wagenbouwers van De Moat’n doen dit jaar voor de 2e keer mee aan de Markelose optocht. De nog zeer jeugdige Markeloers zorgen met hun enthousiasme voor nieuw elan binnen  de groep van vrije wagen bouwers en dat is gezien het aantal deelnemers in deze categorie ook hard nodig. Met het onderwerp ‘Beachparty’ gaan ze in elk geval voor spektakel zorgen in de optocht, al was dat alleen al vanwege de spectaculaire glijbaan op de wagen. De vriendengroep had eigenlijk iets met “Horror willen doen, met in hun achterhoofd het voorbeeld van de Zwarte Smit, die vorig jaar op voortreffelijke wijze ‘Mad Max’ ten tonele bracht. Maar aangezien niet iedereen van Horror hield, is daarna gekozen voor een zeer zomers thema als de ‘Beachparty’. Om de kosten van de wagen te kunnen dekken werd in eerste instantie een extra bijdrage aan de optochtcommissie gevraagd. Daarnaast hebben de jongens ook zelf de handen uit de mouwen gestoken door wat klusjes te doen om het nodige geld bij elkaar te krijgen. Zo konden de jongen o.a. worden ingehuurd om hooibalen te stapelen. Wie aanstaande zondag langs de route van de optocht staat, hoort de wagen van De Moat’n al van verre aankomen. Met de techno uitvoering van ‘Year of Summer’, en dan hebben we het nog over de rustige versie, zullen ze de gehele optocht goed te horen zijn.

Opening Het Spiekertje aan ‘Dorpsfeestplein’

Een beter tijdstip dan deze kunnen ze eigenlijk niet bedenken. “We pakken meteen de vuurdoop met het Dorpsfeest dit weekend voor de boeg”, bevestigt Robert Spijker lachend. Na een periode van plannen bedenken, uitwerken en daadwerkelijk realiseren werden vanmiddag om 12.00 uur de deuren van het Spiekertje voor publiek geopend. Het Spiekertje is afgeleid van Cafetaria en IJssalon De Spieker die aan de andere kant van het pand is gelegen en waar Robert al zo’n acht jaar vol enthousiasme zes dagen per week geopend is. Zijn dochter Helena zal Het Spiekertje voor haar rekening nemen waarbij de mogelijkheden tot samenwerken groot zijn doordat een doorbraak naar beide panden is gecreëerd. “Het nieuwe plein midden in het centrum van Markelo heeft ons aangezet om samen met de buren en eigenaren van de panden te kijken naar mogelijkheden om uit te breiden. Hierbij kregen we gelukkig alle medewerking. Met een terras direct aan het plein gelegen denken we een meerwaarde te kunnen zijn voor de uitstraling en beleving van het plein voor de Markeloërs maar zeker ook voor passanten”, aldus Robert en Helena. (meer…)

Vogelschieten 1930

Een van de columnisten in de rubriek onsProat op Maarkelsnieuws dacht enkele weken geleden met enige weemoed aan een gezellig feestje, lekker buiten, met je voeten in het gras, biertje in de hand en uitzicht over de flank van de Markeloseberg. Dit dan opgeluisterd met de muzikale klanken van de Grösmeijers en op de achtergrond het knallen van een geweer. Het traditionele vogelschieten op het grasveld aan de Schoolstraat dat verplaatst zal worden naar het Kaasplein, zodat het één wordt met het gebeuren in de tent en de kermis. Hij vindt dit eeuwig zonde. Het is niet alleen de strijd om de titel Schutterskoning, maar het is met name de gezelligheid en de leuke sfeer aan de Schoolstraat die het vogelschieten zo bijzonder maakt.

In de Oude Toren plaatsen we vandaag een foto uit het archief van Stichting Heemkunde Markelo uit het jaar 1930. Tijdens het School-en Volksfeest in Wanninksweide was daar ook het Vogelschieten. Op de foto ziet u Schutterskoning (met bloemen) H. J. Oplaat.

Papoea’s in de Achterhoek

Wie aanstaande zondag de Markelose optocht gaat bewonderen, zal zich zeker de prachtige, eigen gemaakte kleding door de inwoners van de Achterhoek gaan herinneren. Met het onderwerp ‘Papoea-Nieuw Guinea’ wil de buurt met een grote loopgroep voor de wagen indruk gaan maken op publiek en jury. “Het onderwerp van dit jaar ligt ons veel beter als vorig jaar, toen we met ‘Marilyn Monroe’ ons eigenlijk geen raad wisten”, vertelt Ine Veltkamp. “Met een loopgroep heb je meer mogelijkheden en de Papoea’s hebben nu éénmaal een pakkend en sprekend gezicht. We zullen als Papoea’s ten strijde gaan in een stammenoorlog en we hebben daarbij geprobeerd een goed beeld te geven van de doorsnee van de bevolking.  Daarnaast hebben we een wagen gebouwd, die open is en in zijn geheel goed te volgen is voor het publiek. Dat was vorig jaar veel minder het geval”. Ook heeft de buurt zich op creatieve wijze bezig gehouden met het hoofdthema ‘Hew Aait Zo Doane’. Zonder al te veel uit de doeken te doen, het heeft te maken van de manier van communiceren. Deze week zullen de wagenbouwers uit de Achterhoek nog de nodige uren bezig zijn om op tijd klaar te zijn voor aanstaande zondag. Daarnaast zal ook met veel belangstelling de weersvoorspelling voor deze dag worden gevolgd. “Natuurlijk is het belangrijk dat we het droog houden, maar gezien de kleding van onze deelnemers zou een fijne temperatuur ons ook goed uitkomen”, besluit Ine lachend.

Biljartfinale bij De Haverkamp

De laatste acht finalespelers Ingrid Smit, Anja Sligman, Ans Eshuis, Natacha Bruneel, Wim Gossink, Han Romp, Freddy Vogel en Eddy Schuurman zullen aanstaande donderdag een gooi doen naar de titels Biljartkoning en Biljartkoningin 2017.  “Speciaal voor de finale zal weer een biljarttafel in het midden van onze feestzaal worden geplaatst zodat de finalepartijen goed gevolgd kunnen worden door de toeschouwers”, vertelt Dinant “van de Haverkamp”. Vorig jaar wist Marit Fonhof de titel Biljartkoningin voor de tweede keer op te eisen en werd Bart Schreurs Biljartkoning 2016. Beiden zullen aanwezig zijn om samen met de Biljartcommissie de finalepartijen te begeleiden en hun sjerp uiteindelijk na afloop van de avond  te kunnen overhandigen aan de Biljartkoning en -koningin 2017. (meer…)

KWW: Monopoly in 3D

De wagenbouwers van KWW (Kiek’n Wat Wordt), doen dit jaar mee aan de optocht met het onderwerp ‘Monopoly’. Het best verkochte bordspel ter wereld, zal door de 25 man tellende vriendengroep in speciale ‘Maarkelse 3D’ editie worden uitgebracht. En waar dit jaar bij de vrije wagens veel voormalige deelnemers afhaakten, is de animo om te bouwen bij KWW nog steeds aanwezig. Wel heeft de groep het aantal bouwavonden teruggebracht tot twee avonden in de week. “Met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar zijn we terecht gekomen in een fase waar kinderen worden geboren, of men druk is met de aankoop of verbouw van een huis,” aldus Arjan Mombarg. “We begrijpen dus ook heel goed dat een groep als ‘De Zwarte Smid’ dit jaar, vanwege dezelfde redenen, niet gaat deelnemen, maar we vinden dit wel erg jammer”. Na de tweede plaats van vorig jaar grijpt de vriendengroep dit jaar min of meer terug naar de zeer succesvolle formule uit 2014, toen eveneens een bekend kinderspeelgoed, het onderwerp van de wagen was. Met ‘LEGO’ werd de eerste prijs bij de vrije wagens behaald en tevens won KWW de publieksprijs. “Het strakke bouwen ligt ons wel” vult Sander Klein Teeselink aan, “Al was de wagen in 2014 wel van een heel hoog niveau, waarbij de stress soms toesloeg. Het belangrijkste voor ons is nog steeds dat we enorm veel plezier met elkaar hebben. Want ondanks dat iedereen druk is, met van alles en nog wat, kunnen we ons een Dorpsfeest zonder wagenbouw niet voorstellen, we gaan dus nog wel een tijdje door”. 

onsProat: Hew aait zo doane

Het feest der feesten staat weer voor de deur. De tent staat maar er moet nog veel gebeuren, vele vrijwilligers zijn de afgelopen maanden bezig geweest om de nieuwe locatie op en top te prepareren. Het is leuk om een keer te veranderen, daar moet je ook absoluut niet bang voor zijn. Nu zijn altijd alle veranderingen geen verbeteringen maar dat weten we achteraf pas. Ik heb bij de nieuwe locatie wel een heel goed gevoel, dat moet ik eerlijk zeggen. We gaan het meemaken.

Waar ook een keer wat mee moet veranderen is de optocht. De neerwaartse spiraal wat het aantal praalwagens betreft is al een paar jaar geleden ingezet en hier moet een oplossing voor gevonden worden. Anders ben ik bang dat we over een aantal jaren geen optocht meer hebben. Nu is het niveau van de optochtwagens ook wel zo waanzinnig hoog dat we ons al moeten afvragen of dit wel gezond is. De competitie bij de buurten onderling is zo groot dat we onze eigen ondergang creëren. Het stimuleert de overige buurten die niet zo goed in de personele bezetting zitten niet, om een praalwagen te bouwen. Vroeger werd er nogal eens geklaagd over het prijzengeld dat in de ogen van vele bouwers veel te laag was. Ik kan u wel verzekeren, al maak je een prijzenpot van vijfduizend euro per wagen; het aantal wagenbouwers krijg je er niet mee terug. (meer…)

Gevarieerde Maarkelse Seniorenmiddag

De editie van Dorpsfeest Markelo 2017 wordt woensdagmiddag om 14.00 uur afgetrapt bij Zalencentrum De Haverkamp met het Seniorenprogramma.  “Alle 50-plussers zijn van harte welkom om te komen genieten van een gevarieerd Maarkels programma waaraan Jan Henk Berendsen, MarkeLokaal en de Stichting Maarkels Landschap hun medewerking verlenen. De muzikale omlijsting zal deze middag worden ingevuld door De Begonia’s uit Veenendaal, een veelzijdig vrouwenkoor waaronder zelfs een dame met Markelose roots’, aldus Henk Bussink. (meer…)

Stokreef beste lokale renner

Markeloër Mark Stokreef heeft gisteravond tijdens de lokale recreantenkoers de ‘Mölnborrel Troffee Hof van Twente’ op zijn naam weten te schrijven. In een deelnemersveld van 16 renners uit gemeente Hof van Twente reed de Markelöer gedurende de gehele race voorin en wist zich de laatste ronde los te rijden van het peloton. Als tweede eindigde Markeloër Hilco Vedders. Voorafgaand aan de recreanten was het parcours van de Wielerronde in Markelo voor de Elite-Beloften-Club-Amateur Vrouwen waar Leonie Lubbinge uit Drachten de ronde wist te winnen. Na de recreanten reden de Elite/Beloften Mannen. Hier was de winst voor Wim Kleiman uit Almelo die de Ronde van Markelo won. Zij zijn daarmee ook de eerste leiders in de VIRO Criterium Cup Twente. (meer…)

Laatste nieuws

Overig nieuws

Ons Proat

Klepperderk

Uitgelicht

Sport

Markelo in bedrijf

Oude toren

Algemeen