onsProat: Bier of wijn?

In het leven moeten we vaak keuzes maken. Soms zijn het moeilijke, soms makkelijke en soms zijn het keuzes die eigenlijk nergens over gaan, maar persoonlijk toch wel erg van belang kunnen zijn. Zo ook deze. Als je op een feestje bent of op een terrasje zit…..de keuze maken welk drankje je gaat drinken!! In mijn geval is dat altijd de keuze tussen een lekker fris biertje of een verkoelend glas witte wijn. Nu hangt die keuze bij mij vooral af aan de hoeveelheid die gaat worden ingenomen. Dus als er redelijk wat gaat vloeien kies ik voor bier, omdat dat beter is vol te houden en als we thuis zitten en het doorgaans iets minder hard gaat is het meestal wijn.
Maar ja, dan wordt er een internationale wijnmarkt georganiseerd in Markelo. Dat is qua hoeveelheid eigenlijk een keuze voor bier! Maar wat dronken we? Juist en logisch natuurlijk…….wijn!!!! (meer…)

onsProat: Huishouden

Als enige vrouwelijke columnist wil ik graag wat aandacht van de mannen voor dit onderwerp.

Meer dan de helft van de lezers haakt nu af; dit gaat niet over Markelo. Suf onderwerp. Sorry Maarkelsnieuws; ik maak het toch effe af.

365 dagen per jaar moet er iets gedaan worden in de huishouding. Lang geleden was het huishouden een taak die voornamelijk door vrouwen werd uitgevoerd. Ze hadden immers één welbekend recht en dat was – jawel – het aanrecht. Haha. Spijtig dat we daar destijds massaal ingetrapt zijn. We kregen een tussen-de-bedrijven-door opleiding van onze moeders en vanaf dat moment werden we klaargestoomd en ook meteen ingeschakeld voor de vrouwelijke plichten. Of je als jong meisje kibbelde wie er moest afdrogen of dat je trots was dat je een mouw van een overhemd naar behoren kon strijken; de basis voor een leven lang huishouden was hiermee gelegd.

Ik heb een beetje pech gehad; ik had een moeder die veel op de boerderij moest werken en weinig tijd had voor het huishouden. Bovendien interesseerde het koken haar bitter weinig. Geen geschikte opleider. Samen met twee vriendinnen heb ik een seizoen kookles gevolgd in de avonduren. Veertien jaar waren we destijds. Voor de basis weet je wel; karbonade braden zonder dat het zwart uit de pan komt, aardappelen goed gaar koken, groente fatsoenlijk vitaminerijk bereiden. Geen fratsen zoals appeltaart of tapas. Het heeft er toe bijgedragen dat het koken mij ging boeien en ik kan een redelijk gevarieerde, gezonde en smakelijke maaltijd serveren. De ‘specials’ zijn in een later stadium geoefend. (meer…)

onsProat: Een goede buur

Iedereen kent het gezegde wel “Een goede buur is beter dan een verre vriend”. Ja, over die buur, of ook wel gezegd, noaber, wil ik het eens hebben. Neem nou de buren van onze veevoedercoöperatie, zij stonden deze week weer voor het hekje in de soap rond de uitbreiding van ABZ. Toen ik het artikel las in de krant, moest ik ongemerkt denken aan de zojuist genoemde uitdrukking.

Ook een aantal buren op de Esch zijn de afgelopen weken in rep en roer. Een tijdje terug schreef ik mijn column “Lieve Ellen” over het plan om de nieuwe school op de Esch te bouwen. Nu weet ik niet of Ellen er al veel mee gedaan heeft, maar sindsdien is het wel een veel gehoord gespreksonderwerp en zie ik iedere week wel een artikel op Maarkelsnieuws of in de krant, met als resultaat dat er aankomende week twee voorlichtingsavonden worden gehouden in Het Beaufort.
(meer…)

onsProat: Genieten

De triatlon is door menig Markeloër volbracht wat natuurlijk een prachtige prestatie is. Ik ben nog even als toeschouwer geweest en heb genoten van de super goede organisatie en de fanatieke sporters. Al moet ik wel zeggen dat zo`n triatlon niet veel voorstelt. Ja, laten we eerlijk zijn: bij het zwemmen kun je lekker bij liggen daarna fietsen, daar kun je mooi bij zitten en als laatst hardlopen in je eigen tempo, zonder na gezeten te worden door een Diepenheimse herder die geen opvoeding heeft gehad, lekker makkelijk!! Nee, alle gekheid op een stokje, een SUPER prestatie! (meer…)

onsProat: Vier het leven

Ik bin jeurig ‘ewes! Nog maar 43 lentes jong ben ik geworden. ‘Nog maar’ omdat ik van plan ben om er nog minimaal 43 bij te doen. Je moet toch bepaalde wensen en doelen in het leven hebben. Ook al heb je het zelf niet in de hand. En ik zal jullie vertellen, ik houd van een feestje. Meer dan zelfs, en onze deur staat altijd open voor alles en iedereen op elk moment van de dag, maar een verjaardag in huis houden vind ik altijd meer dan verschrikkelijk. De één komt binnen en wil koffie, de ander wil direct een borrel en de derde wil toch liever een glas rechtsom geroerde muntthee. Dan is de koffiemelk of suiker weer op en de grootste stress van de avond is of je alle bier en wijn wel koud genoeg hebt en houdt. En aangezien het afgelopen dinsdag warm was moesten we de hele bende ook nog eens van binnen naar buiten verplaatsen. Want met dit weer kun je toch niet binnen zitten, vonden bepaalde vriendjes. Oké, oké, oké….dan verplaatsen we alles van binnen naar buiten. Jullie je zin. (meer…)

onsProat: Theater

Zowel in de letterlijke betekenis van het woord als in de positief bedoelde vrijere vertaling “wat ’n spul, wat ’n theater” heeft Markelo genoeg te bieden.

In ons sfeervolle Openluchttheater “De Kösterskoele” gebeurt meer dan enkel theater. Het seizoen wordt komende week afgetrapt met de wandelvierdaagse. Start en finish in de ‘Koele’. Vier avonden een lang lint van wandelaars door de mooiste gebieden van Markelo. Als ouder/begeleider laat je je niet kennen en loopt fier een aantal avonden mee. Lekker bewegen, vet verbranden en natuur opsnuiven. Het is genieten. (meer…)

onsProat: Bevrijdingsdag

Enkele jaren geleden vierden we 70 jaar bevrijding. Ik dacht, evenals velen van ons, dat dit de laatste keer zou zijn dat we dat op grote schaal zouden doen. Afgelopen week heb ik moeten concluderen dat niets minder waar is dan dat. Massaal kwamen de mensen naar de diverse herdenkingen in ons land, zo ook in Markelo. Bijzonder is het om te zien dat het besef van vrijheid en vrede steeds meer wordt opgepikt door de jeugd. Veel jongeren waren vertegenwoordigd tijdens de diverse herdenkingen en ook was er een enorme belangstelling voor de Frank Graham Cycle Liberation Tour. (meer…)

onsProat: Feest

Wat een geweldige dag was het afgelopen koningsfeest in Markelo. De Oranjevereniging had alles in het werk gesteld om er weer een mooie dag van te maken met kinderspelen, seniorenprogramma, zeskamp en natuurlijk als afsluiter de spetterende Soundmixshow. Persoonlijk vond ik het jammer dat de muziek de overhand had, en dan vooral het volume, waardoor er enkele zangers of zangeressen bijna niet boven het geluid uit konden komen met hun stem. Zal wa zo mut`n! Het seniorenprogramma was een beetje tegenstrijdig met aan de ene kant een Duitstalig schlagerkoor en aan de andere kant de Canadese Ontario Legions Pipes and Drums Band met een supergaaf optreden. Zo zijn er een groot aantal Canadezen aanwezig op dit moment in Markelo ter ere van de Frank Graham Cycle Liberation Tour 2017. Van de Canadese gasten die bij De Haverkamp verblijven heeft Jim Meurkes Hollandse ouders. De beide oudjes leven nog en zijn 89 en 87 jaar oud en verblijven al sinds hun jeugd jaren in Canada. Van oorsprong komen ze uit het Gelderse Didam. Jim en zijn vrouw Dee vertelden dat de oudjes nog alleen maar dialect kunnen praten en het liefst naar Omroep Gelderland kijken. En ook graag op de hoogte willen blijven wie er dood is gegaan in Didam. De roots blijven kennelijk toch trekken. Maar wat is Markelo groots in evenementen organiseren, nu ook weer aan zoveel Canadezen onderdak bieden, petje af voor alle vrijwilligers en gastgezinnen die dit mogelijk maken. Het kan alleen maar in ons mooie Markelo. (meer…)

onsProat: Koninginnedag

Ik weet het, ik weet het, ik weet het…..het is al voor de vierde keer Koningsdag dit jaar en geen Koninginnedag meer. Wim Lex is best heel oké hoor, maar ik vind koningin Maxima nu eenmaal een geweldig prachtige vrouw (ik heb zelfs een jas in koningsblauw als eerbetoon aan haar) en daarom pleit ik voor de terugkeer van Koninginnedag! Laat haar het middelpunt zijn die dag. Maxima heb ik helaas nog nooit ontmoet maar dat gaat zeer binnenkort gebeuren. Dat voel ik gewoon. Ik ben op 16 mei jarig en zij op 17 mei. Dat moet toch iets betekenen?? Ik hoor jullie denken ‘natuurlijk betekent dat niets’, maar wilt u mij alstublieft in die waan laten? (meer…)

onsProat: Tijd en keuzes

We hebben steeds minder tijd om te doen wat we willen of moeten. Zowel in werk als vrije tijd worden we gedreven door deadlines en wetgeving. En vooral; we willen aan de vaak hooggespannen verwachtingen voldoen door op het juiste moment te flitsen. Daarbij maken we elkaar de kop gek. Social media verkeert in een alarmfase; je moet wel reageren op dat Facebookbericht van een bekende. Of je maakt de hele wereld deelgenoot dat je stamppot eet. Gevaarlijke situaties vanwege appen tijdens deelname aan het verkeer. Of ben jij die relaxte persoon die de keuze maakt om het web doelmatig, incidenteel en naar eigen inzicht te gebruiken? (meer…)