onsProat: Vier het leven

Ik bin jeurig ‘ewes! Nog maar 43 lentes jong ben ik geworden. ‘Nog maar’ omdat ik van plan ben om er nog minimaal 43 bij te doen. Je moet toch bepaalde wensen en doelen in het leven hebben. Ook al heb je het zelf niet in de hand. En ik zal jullie vertellen, ik houd van een feestje. Meer dan zelfs, en onze deur staat altijd open voor alles en iedereen op elk moment van de dag, maar een verjaardag in huis houden vind ik altijd meer dan verschrikkelijk. De één komt binnen en wil koffie, de ander wil direct een borrel en de derde wil toch liever een glas rechtsom geroerde muntthee. Dan is de koffiemelk of suiker weer op en de grootste stress van de avond is of je alle bier en wijn wel koud genoeg hebt en houdt. En aangezien het afgelopen dinsdag warm was moesten we de hele bende ook nog eens van binnen naar buiten verplaatsen. Want met dit weer kun je toch niet binnen zitten, vonden bepaalde vriendjes. Oké, oké, oké….dan verplaatsen we alles van binnen naar buiten. Jullie je zin. (meer…)

onsProat: Theater

Zowel in de letterlijke betekenis van het woord als in de positief bedoelde vrijere vertaling “wat ’n spul, wat ’n theater” heeft Markelo genoeg te bieden.

In ons sfeervolle Openluchttheater “De Kösterskoele” gebeurt meer dan enkel theater. Het seizoen wordt komende week afgetrapt met de wandelvierdaagse. Start en finish in de ‘Koele’. Vier avonden een lang lint van wandelaars door de mooiste gebieden van Markelo. Als ouder/begeleider laat je je niet kennen en loopt fier een aantal avonden mee. Lekker bewegen, vet verbranden en natuur opsnuiven. Het is genieten. (meer…)

onsProat: Bevrijdingsdag

Enkele jaren geleden vierden we 70 jaar bevrijding. Ik dacht, evenals velen van ons, dat dit de laatste keer zou zijn dat we dat op grote schaal zouden doen. Afgelopen week heb ik moeten concluderen dat niets minder waar is dan dat. Massaal kwamen de mensen naar de diverse herdenkingen in ons land, zo ook in Markelo. Bijzonder is het om te zien dat het besef van vrijheid en vrede steeds meer wordt opgepikt door de jeugd. Veel jongeren waren vertegenwoordigd tijdens de diverse herdenkingen en ook was er een enorme belangstelling voor de Frank Graham Cycle Liberation Tour. (meer…)

onsProat: Feest

Wat een geweldige dag was het afgelopen koningsfeest in Markelo. De Oranjevereniging had alles in het werk gesteld om er weer een mooie dag van te maken met kinderspelen, seniorenprogramma, zeskamp en natuurlijk als afsluiter de spetterende Soundmixshow. Persoonlijk vond ik het jammer dat de muziek de overhand had, en dan vooral het volume, waardoor er enkele zangers of zangeressen bijna niet boven het geluid uit konden komen met hun stem. Zal wa zo mut`n! Het seniorenprogramma was een beetje tegenstrijdig met aan de ene kant een Duitstalig schlagerkoor en aan de andere kant de Canadese Ontario Legions Pipes and Drums Band met een supergaaf optreden. Zo zijn er een groot aantal Canadezen aanwezig op dit moment in Markelo ter ere van de Frank Graham Cycle Liberation Tour 2017. Van de Canadese gasten die bij De Haverkamp verblijven heeft Jim Meurkes Hollandse ouders. De beide oudjes leven nog en zijn 89 en 87 jaar oud en verblijven al sinds hun jeugd jaren in Canada. Van oorsprong komen ze uit het Gelderse Didam. Jim en zijn vrouw Dee vertelden dat de oudjes nog alleen maar dialect kunnen praten en het liefst naar Omroep Gelderland kijken. En ook graag op de hoogte willen blijven wie er dood is gegaan in Didam. De roots blijven kennelijk toch trekken. Maar wat is Markelo groots in evenementen organiseren, nu ook weer aan zoveel Canadezen onderdak bieden, petje af voor alle vrijwilligers en gastgezinnen die dit mogelijk maken. Het kan alleen maar in ons mooie Markelo. (meer…)

onsProat: Koninginnedag

Ik weet het, ik weet het, ik weet het…..het is al voor de vierde keer Koningsdag dit jaar en geen Koninginnedag meer. Wim Lex is best heel oké hoor, maar ik vind koningin Maxima nu eenmaal een geweldig prachtige vrouw (ik heb zelfs een jas in koningsblauw als eerbetoon aan haar) en daarom pleit ik voor de terugkeer van Koninginnedag! Laat haar het middelpunt zijn die dag. Maxima heb ik helaas nog nooit ontmoet maar dat gaat zeer binnenkort gebeuren. Dat voel ik gewoon. Ik ben op 16 mei jarig en zij op 17 mei. Dat moet toch iets betekenen?? Ik hoor jullie denken ‘natuurlijk betekent dat niets’, maar wilt u mij alstublieft in die waan laten? (meer…)

onsProat: Tijd en keuzes

We hebben steeds minder tijd om te doen wat we willen of moeten. Zowel in werk als vrije tijd worden we gedreven door deadlines en wetgeving. En vooral; we willen aan de vaak hooggespannen verwachtingen voldoen door op het juiste moment te flitsen. Daarbij maken we elkaar de kop gek. Social media verkeert in een alarmfase; je moet wel reageren op dat Facebookbericht van een bekende. Of je maakt de hele wereld deelgenoot dat je stamppot eet. Gevaarlijke situaties vanwege appen tijdens deelname aan het verkeer. Of ben jij die relaxte persoon die de keuze maakt om het web doelmatig, incidenteel en naar eigen inzicht te gebruiken? (meer…)

onsProat: Lieve Ellen

Ik hoop echt dat u mijn columns leest, want graag wil ik even uw aandacht. De afgelopen jaren heb ik diverse onderwerpen aan de kaak gesteld die niet bepaald de schoonheidsprijs verdienen. Meermalen heb ik geprobeerd om uw clubje daar in Goor de waarheid onder ogen te laten zien. Of ze nu zitten te slapen, of Markelo niet belangrijk genoeg is of dat het gewoon schort aan het ‘benul’, ik weet het niet. Ik zie met regelmaat tenenkrommende acties langs komen, zodat ik wel eens denk dat je nog beter op een oude kokosmat kunt zitten dan op het Goorse pluche.

Door enkele jaren geleden te verhuizen van Goor naar Markelo, is mijn waardering voor u met sprongen gestegen. Helaas kan ik dat niet zeggen van alle wethouders van onze Hof. Voor hen zal het niet schaden dat ze nog het nodige bijleren. (meer…)

onsProat: Winnen

Mijn voetbalteam van Sportclub Markelo, de 45+, laten we maar zeggen de oudjes, zijn samen met het dameselftal van Sportclub Markelo op weg naar het felbegeerde kampioensschap. Voor ons kan dat het tweede jaar op rij worden maar voor de dames voor het eerst in hun carrière. Het zou toch geweldig zijn voor ons om samen met de vrouwen op de platte wagen door Markelo te mogen rijden. Ik denk dat menigeen van ons team watertandend en schuimbekkend op de platte wagen zullen staan tussen al die mooie vrouwen en hun coach, Johan van de Höver. Maar goed, zo ver is het nog lang niet, er zullen eerst nog een paar potjes gewonnen moeten worden. Winnen is leuk maar lekker voetballen en lekker bezig zijn is het belangrijkste. Trouwens de dames van de waterpoloclub ZPC De Hof 3 kunnen aanstaande zaterdag al kampioen worden, wilt u dit zien? De wedstrijd begint a.s. zaterdagmiddag om 16.45 uur in ons eigen mooie zwembad. (meer…)

onsProat: Voetballuhhhh

Ik vind voetbal ontzettend leuk. Er is alleen 1 nadeel. Ik kan het niet!!!! En dat is hartstikke jammer.
De meesten van jullie die mij kennen zijn wel op de hoogte van deze bekentenis, maar voor zover jullie het nog niet wisten is het nu voor eens en altijd gezegd.
In een conference op zondagmorgen in de tent een jaar of wat geleden hebben we het daar ook al eens over gehad. Vriendje Mark vertelde toen het verhaal van zijn lichtelijk mislukte voetbalcarrière. Maar ik doe eigenlijk niet voor hem onder. In die paar jaar dat ik de groene mat heb mogen betreden lag het vooral aan de oneerlijke scheidsrechter, het slechte veld en de sportbroek die steeds in mijn bilspleet zat waardoor de wedstrijd werd verloren. Nog niet beseffend dat het gewoon aan mijn niet hebbende balgevoel lag. (meer…)

onsProat: Durf en Lef

In mijn eerste column voor Maarkelsnieuws deel ik met u wie ik ben en waar ik voor sta.

Ik ben geboren in Hengelo (O) en heb daar 21 jaar gewoond. Mijn devies was altijd: “Liever wonen in een hutje op de hei dan ergens bij ‘in’ of bij ‘aan’.”

Ik leerde Jan kennen en hij had ook een devies: wonen op het erf van zijn ouders. De liefde won en ik schoof mijn huisvestingprincipe terzijde. Oké; we gingen wel in een apart deel wonen, maar vergunning technisch uitsluitend toegestaan als we voordeur, hal en trap zouden delen met – op dat moment – 3 generaties. Het vergt lef om je wittebroodsweken op die manier in te gaan. Alle bewoners beoefenen topsport om in die situatie, nemen en geven zodanig te verdelen dat het leefbaar is. (meer…)