onsProat: Hew aait zo doane

Het feest der feesten staat weer voor de deur. De tent staat maar er moet nog veel gebeuren, vele vrijwilligers zijn de afgelopen maanden bezig geweest om de nieuwe locatie op en top te prepareren. Het is leuk om een keer te veranderen, daar moet je ook absoluut niet bang voor zijn. Nu zijn altijd alle veranderingen geen verbeteringen maar dat weten we achteraf pas. Ik heb bij de nieuwe locatie wel een heel goed gevoel, dat moet ik eerlijk zeggen. We gaan het meemaken.

Waar ook een keer wat mee moet veranderen is de optocht. De neerwaartse spiraal wat het aantal praalwagens betreft is al een paar jaar geleden ingezet en hier moet een oplossing voor gevonden worden. Anders ben ik bang dat we over een aantal jaren geen optocht meer hebben. Nu is het niveau van de optochtwagens ook wel zo waanzinnig hoog dat we ons al moeten afvragen of dit wel gezond is. De competitie bij de buurten onderling is zo groot dat we onze eigen ondergang creëren. Het stimuleert de overige buurten die niet zo goed in de personele bezetting zitten niet, om een praalwagen te bouwen. Vroeger werd er nogal eens geklaagd over het prijzengeld dat in de ogen van vele bouwers veel te laag was. Ik kan u wel verzekeren, al maak je een prijzenpot van vijfduizend euro per wagen; het aantal wagenbouwers krijg je er niet mee terug. (meer…)

onsProat: Het weekend der weekenden

Dames en heren…Hij hangt weer! En de dorpsfeestvlag ook!
Over 2 weken zitten we er middenin. Het Maarkelse feest. Dat begint voor mij altijd op donderdagavond. De biljartavond. Eigenlijk heb ik dan geen plan om te gaan, maar rond half 10 komt er meestal wel een appje van een vriend met de vraag of we dan 1 biertje zullen gaan doen bij de finale. Nou vooruit, eentje dan, met als resultaat dat we als laatste de kroeg uit rollen.

Vrijdagmiddag het beruchte borreluurtje. Wij beginnen thuis standaard met stamppot. Het laatste fatsoenlijke voedsel van dat weekend. Dat doet half Markelo volgens mij. En dan rond een uur of 7 naar de tent om hem vervolgens door te trekken tot diep in de nacht. Maar aangezien vriendje Hans de drummer is van de band DaWeekNie (wie heeft die naam eigenlijk bedacht?) zijn we tegenwoordig wel verplicht om vanaf het begin aanwezig te zijn. Heel vervelend allemaal, maar je moet wat voor je vrienden over hebben. En ja, dat doortrekken tot het eind ‘hew aait zo doane’, dus ook nu gaan we tussendoor niet naar huis. (meer…)

onsProat: Serieus nieuws

Vakantietijd. Komkommertijd wat het nieuws betreft. Ook in Markelo.

Verwarrend nieuws: de ene dag wordt gepubliceerd dat enkele kandidaten voor huur van de voormalige Cobercofabriek zich hebben teruggetrokken vanwege een gepeperde huurprijs. De volgende dag wordt dit bericht tegengesproken, en wordt vermeld dat de huurprijs nog niet bekend is.

Onverwacht nieuws; de aanbesteding van het kind centrum is gestart, ondanks dat de provincie nog geen groen licht heeft gegeven voor de locatie op de Esch. Ik kan me voorstellen dat Markelose bedrijven daar graag voor in aanmerking willen komen. Als je je kop boven de bouwput durft uit te steken en je maalt er niet om dat je naam in verband wordt gebracht met alle discussies rondom de locatie, kun je toch kans maken om iets moois neer te zetten in Markelo. Het lijkt me een behoorlijke klus – en nog wel tijdens de bouwvak – om daarop in te schrijven.

Positief nieuws: vanavond tijdens de finale EK vrouwenvoetbal in Enschede mogen de meiden van Sportclub Markelo de vlag met het logo van het EK in de middencirkel dragen. Super promotie voor het Markelose damesvoetbal. Wat een feest als de Oranje leeuwinnen gaan winnen! (meer…)

onsProat: Het gras is altijd groener…

De vakantietijd is weer aangebroken en massaal gaan we op reis om zo snel mogelijk op onze vakantiebestemming te komen. Gisteren was weer de eerste zwarte zaterdag. Blijkbaar leren we het nooit en gaan we massaal op dezelfde dag op pad om vervolgens uren lang in de file te staan. Maar ja, we willen graag naar het buitenland want het gras is bij de ander altijd groener. Maar of dit altijd zo is, nou dat betwijfel ik. Duitsland werd getroffen door overstromingen en delen van Frankrijk geteisterd door grote bosbranden. Daar wil je liever niet zijn op zo’n moment.

Waar het gras ook groen is, is op de weide bij de Pot, waar afgelopen donderdag al weer voor de 79e keer de Fokveedag werd gehouden. Een prachtige traditie, waarbij de Markelose melkveehouders met veel trots en liefde hun beste vee tonen. ’s Morgens vroeg werden bij aankomst eerst de trekkers geshowd, waarna er vanaf 9.30 uur de koeien en kalveren aan de beurt waren. Een mooi onderdeel van de Fokveedag is de Kalver Opfok Club. Alle kinderen zetten hun beste beentje voor met een mooi ‘zinnig’ kalf, helder wit gewassen en netjes geschoren. (meer…)

onsProat: Drukke tijden

Ik weet niet wanneer ik dit schrijf of de laatste uitvoering in de Kösterskoele door is gegaan, de weersvoorspellingen zijn niet zo heel gunstig. Maar we kunnen terug kijken op in ieder geval negen prachtige uitvoeringen met fantastisch publiek uit de verre omtrek. Met een geweldig leuk team aan spelers en regie, zonder enige wanklank (dat was in het verleden wel eens anders). Maar natuurlijk ook de vrijwilligers achter de schermen. Dit jaar is gekozen voor een toneelstuk met een heleboel grappen, grollen, kolder en fratsen. Na twee jaar serieuze stukken is een komische uitvoering ook wel weer erg leuk om te spelen. Geen dieren in het spel, dus weinig risico zou je denken. Maar na vorig jaar een duikeling van onze zanger ‘Kappie’ met als gevolg een enkelbreuk, is dit jaar de voorzitter bij een kleine misstap zwaar geblesseerd geraakt aan zijn knie en na een operatie een hele tijd uit de running. Ja, het artiestenbestaan gaat niet altijd over rozen. (meer…)

onsProat: Vakaaaaaaaaantie!

Yes, yes, yes…..het is bijna zover.
2017 begon zakelijk gezien voor mij spannend en onzeker, maar gelukkig is dat inmiddels weer stabiel. En privé waren de afgelopen weken door diverse omstandigheden erg verdrietig. Dus vandaar dat we er meer dan ooit aan toe zijn….vakantie!

Het wordt voor ons dit jaar Zuid-Frankrijk. Dus beeld je ff in hoe de reis er uit gaat zien. Met mijn richtingsgevoel van een knakworst zal de navigatie (naast Whatsapp de meest ingenieuze uitvinding ooit) me op een rode of zwarte zaterdag op de Route du Soleil waarschijnlijk laten aansluiten in een kilometers lange file. Met miljoenen andere Nederlanders. Ik vind het dan ook oprecht belachelijk dat die mensen tegelijk met mij op vakantie gaan. En als het echt lang gaat duren ga ik ze dat, tot wanhoop van mijn medereizigers, nog vertellen ook. Geduld is helaas niet iets wat in mijn vocabulaire voorkomt. (meer…)

onsProat: De Tour

Markelo neemt een prominente plek in op de Touragenda. Gisteren beklommen de jonge renners van de Ronde van Twente nog de Markeloseberg en de Apenberg. Zondag 27 augustus start en finisht de Tour in Markelo. Het massaal naar Markelo afreizende tourpubliek zal praalwagens aan zich voorbij zien trekken in plaats van fietsen. Dit besluit is genomen om valpartijen tot een minimum te beperken. Vanaf het middaguur zal de complete tourkaravaan opgesteld zijn aan de Roosdomsweg.
(meer…)

onsProat: De geeldkiste

Als je vroeger wat geld achter de hand had, dan werd dat bewaard in een geldkist. Netjes opgeborgen in de la van het kabinet of weggestopt achter het linnen. Met de opkomst van de boerenleenbanken, ging de bank de rol van het geldkistje overnemen, tenminste voor een belangrijk deel. De meeste mensen vonden het altijd prettig om thuis wat geld achter de hand te hebben.

Nu er tegenwoordig steeds meer wordt gepind, zouden we denken dat het contante geld en zeker het geldkistje wel ongeveer tot het verleden zou behoren. Niets is minder waar dan dat. Dat hebben we een tijdje geleden wel gemerkt toen van het ene op het andere moment de geldautomaat werd gesloten zonder dat er een alternatief was. Nu wil ik niet meteen beweren dat de grote bazen bij de Rabobank weinig benul hebben, maar normale mensen zouden dit toch andersom hebben gedaan. (meer…)

onsProat: Dromen

Menig kind droomt er van om later brandweerman te worden. Als je maar brandweerman in Markelo wordt is dat geen probleem. Die staan altijd paraat, zelfs met de bevelvoerder. Maar je zult maar brandweerman van Goor zijn en vol adrenaline bij de kazerne staan met een brand op 50 meter en GEEN bevelvoerder. Gek in de kop zou je toch worden! Wetten en regeltjes waar we in ons land horendol van worden. Niet alleen in de landbouw, maar dus ook bij de brandweer. Zo ben ik in een ver verleden al eens gevraagd om bij de brandweer te komen. Tijd zat, dus waarom niet. Maar ik kreeg bericht van de commandant van het Markelose korps dat er een ambtenaar op het gemeentehuis had uitgerekend dat ik nooit binnen de vereiste tijd op de kazerne kon zijn! Navraag bleek dat hij (u weet waar ik zo ongeveer woon? Enkelaarsweg!) het had uitgerekend, dat als ik naar Markelo rijd, dat ik dan de Enkelaarsweg afrijd tot bij de Larenseweg (lees Abbesluut). Hoe gek kun je zijn? We rijden al jaren over de Luchtendijk via de Kattenberg naar Markelo, dus de aanrijtijd was geen enkel probleem. Maar inmiddels was bij mij de zin al weg om bij de brandweer te gaan. En wat er nu gebeurd is legt wel een hele grote bom onder de vrijwillige brandweer. ZONDE. Maak elke brandweerman bevelvoerder en wie dan het eerst komt mag de baas spelen. We moeten trots zijn op ons korps en ik moet er niet aan denken dat we dat in Markelo ook al kwijt raken. Al komt er wel eens commentaar op het rijden naar de kazerne toe na een oproep, vooral in de Esch levert dit nog al eens gevaarlijke situaties op met maar een ontsluitingsweg. Dan moet je er toch niet aan denken dat daar ook nog een school gebouwd gaat worden. (meer…)

onsProat: Bier of wijn?

In het leven moeten we vaak keuzes maken. Soms zijn het moeilijke, soms makkelijke en soms zijn het keuzes die eigenlijk nergens over gaan, maar persoonlijk toch wel erg van belang kunnen zijn. Zo ook deze. Als je op een feestje bent of op een terrasje zit…..de keuze maken welk drankje je gaat drinken!! In mijn geval is dat altijd de keuze tussen een lekker fris biertje of een verkoelend glas witte wijn. Nu hangt die keuze bij mij vooral af aan de hoeveelheid die gaat worden ingenomen. Dus als er redelijk wat gaat vloeien kies ik voor bier, omdat dat beter is vol te houden en als we thuis zitten en het doorgaans iets minder hard gaat is het meestal wijn.
Maar ja, dan wordt er een internationale wijnmarkt georganiseerd in Markelo. Dat is qua hoeveelheid eigenlijk een keuze voor bier! Maar wat dronken we? Juist en logisch natuurlijk…….wijn!!!! (meer…)