onsProat: Daankensweerd

Afgelopen week heb ik kennisgemaakt met alle collega acteurs en een aantal medewerkers van de nieuwe film van Johan Nijenhuis en Herman Finkers, De beentjes van Sint Hildegard. Prachtig om mee te maken, veel BNers en ook een paar BTers, bekende tukkers. Er zijn voor mij twee draaidagen ingepland, dus ik zal veel van de andere acteurs pas weer terugzien bij de première en dat zal waarschijnlijk in het najaar van 2019 zijn. Daarom was het ook wel heel bijzonder voor mij. Het zijn trouwens allemaal gewone mensen hoor. Vrijdagavond kreeg ik nog een appje van mijn broer met de mededeling dat er twee ezels uit Markelo mee gaan doen! Dank je Bennie!

Wat ook Daankensweerd is, is dat er heel veel enthousiaste mensen mee willen werken met de Truck Run Hof van Twente. En ik wil ook nog graag melden, zonder iemand anders te kort te doen, dat er deze week wordt gecollecteerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook in Markelo gaan tientallen mensen langs de deur om te collecteren. Van de totale opbrengst in Markelo mag er vijftien procent geschonken worden aan een plaatselijk goed doel. Nu heeft het plaatselijke organisatiecomité daar de Truck Run voor uit gekozen. Fantastisch toch! Zaterdag 29 september worden de collecte bussen weer ingeleverd en zullen we zien hoeveel het opgeleverd heeft, ik zou zeggen: Markelo doe je best! De laatste puntjes moeten nog op de I, een paar motorrijders zijn we nog nodig, dus heb je een motor en heb je een middag vrij, meld je aan, graag! En als jullie nog mensen weten die graag mee willen rijden in een mega mooie truck, dat kan geef hem of haar op. Leeftijd maakt niets uit, als de gasten het maar leuk vinden. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd en dan kan het 6 oktober los gaan! (meer…)

onsProat: Opstarten!

Mooie Maarkelsen,

We zijn alweer 9 dagen onderweg in de herfstmaand. Zo noemden ze september vroeger toch? Het is voor mij de maand van opstarten. In vele opzichten. Het is ten eerste opstarten na het laatste weekend van augustus. Oftewel het dorpsfeestweekend. Dat hakt er altijd redelijk in dus dat betekent zowel geestelijk als lichamelijk opstarten. Duurt wel een dikke week voordat ik het feest uit de botten heb. Tja..ik word ook een jaartje ouder.

Het was een geslaagde editie van het feest moet ik zeggen. En hoe gaaf is het dat Eppie van Bram Schutterskoning is geworden. Heb nog nooit zoveel oprechte emotie bij iemand gezien die de vogel naar beneden schoot. Prachtig om te zien en dus een waardige koning voor Markelo. Maar lief dorpsfeestbestuur, ik wil niet zeiken en zeuren hoor, maar beloof me alstublieft 1 ding. Ga nóóit, maar dan ook nóóit, en dan ook echt nóóit weer vogelschieten op het Roggeplein!! Ik ben vóór verandering, begrijp me goed, maar dit was echt droevenis ten top. Schieten tussen bakstenen. En toen het ook nog begon te regenen had ik meer het idee dat ik in Tsjernobyl stond dan in Markelo. Gelukkig maakte de bierkar veel goed. Maar goed, lief bestuur, been there, done that! Ben erg benieuwd waar we volgend jaar staan. De parkeerplaats op het Beaufortplein lijkt mij persoonlijk erg geschikt. Ik houd me aanbevolen om mee te denken. (meer…)

onsProat: Een andere tijd

Je valt een beetje in een gat. De maandag na het Dorpsfeest: alles voelt anders.

Het terrein waar de tent stond heeft weer de ietwat treurige status van daarvoor.

Na de weinig subtiele tip van Christiaan tijdens het Frühshoppen ben ik genoodzaakt een korte column te schrijven.

Wat is het weekend voorbij gevlogen en wat waren er veel mooie momenten. Wel jammer dat de hitte ons net iets te snel heeft verlaten; wat mij betreft had het iets broeieriger mogen zijn.

Dankzij heel veel vrijwilligers – zowel die van Stichting Dorpsfeest als inwoners – hebben we een fantastisch feest mogen beleven. Er is veel werk verzet. We kunnen trots zijn op Markelo met haar saamhorigheid als kracht. De scheidend voorzitter toonde lef door in het publiek te duiken. Henkie Bedankt!  En vanaf nu is Hilko “aan”. Mooi. Succes kerel!

De week na het Dorpsfeest vind ik altijd een beetje afknapperig. Een andere tijd. ’s Ochtends vroeg nog donker, ’s avonds om 9 uur al weer donker, kille avonden en nachten. Je merkt het aan alles; de meteorologische herfst is begonnen. Met het vooruitzicht dat we de zomertijd permanent mogen houden. Geen gehannes meer 2x per jaar. Bovenop het bureau klimmen om de wijzers te verzetten. Doen we het voordat we naar bed gaan of de volgende ochtend? Was die klok ook al weer radio controlled of niet? Waar zat dat knopje ook al weer van de dashbordklok in de auto? Het hele jaar zomertijd; prima; ik zie geen nadelen. (meer…)

onsProat: Vissen

Hallo allemaal, 

Ik heb een tip voor u, spaar wat geld, werk een beetje over, verkoop iets dierbaars, schraap een flinke zak duiten bij elkaar, en vertrek richting Noorwegen. Noorwegen is adembenemend mooi.
Ik heb u veel te vertellen in deze column, één ding wil ik toch echt wel even met u delen het vangen van een grote kabeljauw is mij gelukt.
Voordat ik aan deze uitdaging begon had ik wat info verzameld bij lokale vissers en zij zeiden dat kabeljauw vrij diep zit en niet vaak vanaf de kant werd gevangen. De plaatselijke supermarkteigenaar gaf mij het advies om bij het vloed worden te gaan vissen. Dus na wat finetunen aan mijn visgerei en het opvolgen van bovenstaande adviezen lukte het. Een grote kabeljauw kon mijn lokkertje niet weerstaan en hapte toe. Prachtig!

(meer…)

onsProat: Droog, droog

Ik zit verdorie steeds te kijken op teletekst pagina 818, helaas daar zitten onze boys uit Enschede dit seizoen niet meer. Ik moet er wel even aan wennen hoor, pagina 829. Maar goed, ik hoop en met mij velen van jullie dat FC Twente dit voetbalseizoen weer promoveert naar de eredivisie. De eerste drie punten zijn binnen dus ze staan niet zolang droog als vorig jaar.

Over droog en droogte wil ik het met u even hebben. Afgelopen week kwam er een bericht voorbij dat AH de prijs voor een liter melk had verhoogd in verband met de aanhoudende droogte. Daar werd ik op aangesproken door iemand uit Delden. Deze dame dus, zeg maar de consument, de consument die wil dat wij de koeien in de weide laten lopen en die wil dat wij melk duurzaam produceren en die nog van alles meer wil van ons boeren als we de zuivelmonopolisten moeten geloven. Deze mevrouw vertelde mij dat ze het geweldig vond dat Albert Heijn aan ons melkveehouders dacht door de literpakken melk in de winkels enkele centen duurder te maken om ons daarmee tegemoet te komen voor de extra kosten die we moeten maken deze zomer. Prijsverhoging in verband met droogte, ja, ja! Ik moest even tot tien tellen om niet iets heel doms te zeggen. Ik heb haar netjes uitgelegd dat wij nul komma nul cent meer voor een liter melk krijgen en dat deze centjes allemaal naar Ahold gaan. (meer…)

onsProat: Vurige wens!

Zo, mooie Maarkelsen, mijn vakantie zit erop. Na 2 weken aan de Middellandse zee en een heerlijke laatste week in en om huis. Vooral die laatste week thuis is eigenlijk ook best heel relaxed. Beetje lunchen hier, beetje borrelen daar. Leuke activiteiten om de vakantie af te sluiten. Maar morgen dus weer aan de bak. Ook helemaal goed hoor, maar het wordt wel 3 weken buffelen aangezien mijn collega nu vakantie krijgt. Nadeel van die late vakantieperiode is dat ik nu al op zie tegen de maandag na het Dorpsfeest. Ik moet namelijk werken! Heb mijn collega nog wel gevraagd of hij een dag terug wilde komen zodat ik mijn roes uit kan slapen, maar jullie raden het antwoord denk ik al. Het enige wat hij zei was, ‘Wat denk je zelf flapdrol’. En hij heeft groot gelijk natuurlijk, maar ach, ik kon het in ieder geval proberen.

Markelo maakt zich langzaam op voor het feest der feesten. Een paar dagen lekker gek doen met elkaar en de dagelijkse beslommeringen even vergeten. Nu heb ik tijdens deze dagen al heel wat activiteiten meegemaakt de afgelopen jaren. Ik heb al een jaar het seniorenprogramma gepresenteerd, op zondagmorgen tijdens het traditionele frühshoppen speel ik natuurlijk al jaren met de kapel, zoals nu ook weer, maar ik heb ook enkele jaren het cabaret gedaan met Mark. Fantastisch om te doen. Maar wat een stress had ik daar altijd van! Foi, foi, foi. (meer…)

onsProat: Zie de zon

Oké het is heet. Heel heet. En al lang. En dat blijft nog even zo. Dat is een feit.

Deze hitte heeft voor-en nadelen. Afhankelijk van welk beroep je hebt zijn de gevolgen meer of minder merkbaar. Voor de agrariërs komt het hard aan; het gras groeit niet, de kolven komen niet in de maïs. Boer Bode heeft al 10 hectare “verloren” maïs geoogst. Extra kosten vanwege het bijvoederen met krachtvoer. Voordeel voor ABZ. Gaan we in de herfst meer betalen voor een pak melk? Hoe dan ook; ik vind dat de boeren recht van klagen hebben. Dat staat in geen verhouding tot elke hobby tuinder met groene vingers bij wie een paar struiken afgeschreven moeten worden of een stuk beukenhaag opnieuw aangepoot. Jammer, maar niet onoverkomelijk en het is goed te vervangen. Niet zeuren. Neem je verlies. In diezelfde tuin op het rode gras kun je tot ’s avonds laat buiten zitten. Zie de zon. Geniet ’s ochtends vroeg van het prachtige licht en ’s avonds van het verkoelende briesje. Weinig kleding aan. Let wel een beetje op wat je draagt. Niet bij iedereen zijn alle lichaamsdelen geschikt om te etaleren.

Overigens helpt klagen niet. Dit soort zomer hebben we de laatste jaren niet gekend. Bedenk eens hoe bijzonder het is dat wij dit meemaken. Woensdag mocht ik een ingezonden stuk ontvangen in mijn mailbox van Gerda. In zo’n gebaar kan ik de zon al zien. Ben ik zo’n columnistje van een plaatselijke nieuwssite en krijg ik een ingezonden stuk alsof ik bij de Tubantia werk. Stoer! Ze is goed in stambomen en in literatuur in het algemeen. Ze had een stuk opgeduikeld uit de 19e eeuw, waaruit bleek dat ze toen ook al hete zomers hadden. “de aardappels lieten hun blad treurig hangen” en “Zoo vaak zaten er schoers aan de lucht maar het kwam niet”. (meer…)

onsProat: leuke dingen

Hallo allemaal,

Nou, u hebt mij allen verbaasd! Denemarken, Zweden, Canada, Laren, Goor, Lochem, Hengevelde, Markelo en Delden hebben op zich niet veel met elkaar gemeen, behalve dat op al deze en nog vele andere plekken de columns van Maarkelsnieuws worden gelezen. Uit alle bovengenoemde windstreken heb ik reacties mogen ontvangen de afgelopen weken. Ik heb dit ervaren als super motiverend en heel erg leuk, dank jullie wel allemaal!

Maar goed, we gaan het hebben over leuke dingen. Afgelopen week dacht ik er nog eentje te hebben.
De agrarische versie van miss Markelo werd voor de 80e keer georganiseerd bij café de Pot. Veehouders uit omgeving Markelo moesten al maanden van tevoren hun koeien opgeven om deel te kunnen nemen aan deze verkiezing. Helaas niet vanwege de grote opgave, maar met 17 inzenders en ruim 90 stuks vee beloofde het toch een mooie keuring te worden. Ook “wij” waren van plan mee te doen. En met wij bedoel ik, dat ik met maatschap Veltkamp-Kleinsman mee mocht om samen mee te doen aan de Fokveedag. Zoals elk jaar zoek ik samen met Harrie Veltkamp de koeien uit voor de Fokveedag, we doen dit 2 á 3 maanden van te voren. Maar eigenlijk ben ik er in gedachte het hele jaar al wel een beetje mee bezig.

Harrie en ik vullen elkaar goed aan. Ik weet wat mooi is en Harrie weet wat goed is, samen komen we tot de koeien die wij zoeken. Het liefst zetten we elk jaar een bedrijfsgroep neer, bestaande uit minimaal 4 koeien. De jury ziet graag een uniforme groep goed getoiletteerde koeien, met hardheid, melktype, kracht, levensduur en finesse. Van kop tot staart moet het kloppen en dat is de uitdaging. (meer…)

onsProat: Graag gedaan

De kogel is door de kerk. Er komt een Truck Run Hof van Twente en wel op zaterdag 6 oktober. Ik heb zoveel fantastische reacties gehad op mijn vorige column van heel veel enthousiaste mensen, SUPER! De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen, een website is gemaakt en ook een Facebookpagina is bijna klaar. Mensen die aangeboden hebben mee te willen werken worden binnenkort benaderd. Aanmelden voor chauffeurs, bijrijders en overige hulp kan door een mail te sturen. Maar net als zo vaak met dingen die georganiseerd gaan worden zijn er kosten aan verbonden. Hiervoor zijn we dan ook nog op zoek naar mensen of bedrijven die geld willen doneren om deze gasten een onvergetelijke dag te laten beleven. Dit kan op rekeningnummer NL83RBRB0706623460 te name van Truck Run Hof van Twente. Het hele programma en de opzet moeten nog in een vorm gegoten worden, ook wordt er nog wat georganiseerd na afloop van de tocht, misschien nog wel met een bekende artiest. We houden u op de hoogte. (meer…)

onsProat: Ontmaagding!

Mooie Maarkelsen,

Op het moment dat jullie dit lezen ben ik waarschijnlijk nog aan het bijkomen. En wel van een feestje in de Achterhoek. Ik wilde er al heel erg lang een keer naar toe, maar omdat we meestal al op vakantie waren is het er dus nooit van gekomen. Maar gisteren was dus eindelijk die langverwachte dag daar. Het was een week met een kriebelend onderbuikgevoel. Whoowwww wat spannend! En daar was tie dan eindelijk…. zaterdag…de Zwarte Cross! De eerste keer!! Lieve mensen, het was een ontmaagding om nooit te vergeten! En het mooiste was….het deed geen pijn. Het was alleen maar geweldig en fantastisch met debiel veel indrukken. Met als hoogtepunt Tante Rikie natuurlijk. Het was vele malen leuker dan die andere eerste keer heel veel jaar geleden. En nu kreeg ik er ook nog een biertje en mooi weer bij.

Gisteren was dus eigenlijk een aftrap van de zomervakantie. Een beetje in de wereld komen van 3 weken niets doen. Dit jaar gaat onze reis in 2 etappes naar de Côte d’ Azur. In Cannes (de plaats van het filmfestival) aan het strand hebben we zo’n ingerichte hut gehuurd. En van daaruit gaan we een beetje flaneren in mondaine badplaatsen. Monaco, Saint Tropez enzo. Beetje kijken naar jachten die ik in 25 levens nog niet betalen kan. Maar niets is leuker dan je daar aan te vergapen. Mooie strandjes ontdekken. En ons kind wil het voetbalstadion van Nice zien. En ik eigenlijk ook wel. Dus Angela, bij deze ben je op de hoogte van dit uitstapje. (meer…)