onsProat: Geen tijd

Helaas moet ik het geregeld zeggen de laatste tijd, geen tijd! Geen tijd, geen tijd om te oberen, geen tijd om te biljarten, geen tijd om op de bulkauto te rijden. Klussen in de nieuwe woning, drukke voorjaarswerkzaamheden op de boerderij, een mega mooie bruiloft van ons nichtje uit Diepenheim, tennissen, oefenen voor de Kösterskoele. Twee avonden in de week, maar het is dan ook prachtig om mee te spelen in een openluchtspel met een van de fraaiste decors van misschien wel, heel Nederland! Waar ik ook geen tijd voor had was om een dag naar de Creatieve Dag te gaan. 29 edities en ik ben er nog nooit geweest, onbegrijpelijk. Maar dit jaar was het de planning om er wel heen te gaan maar nu wilde onze jongste dochter graag dat we even meegingen naar IKEA. Ze was nog van alles nodig voor haar nieuwe woning. En ja, dat was niet zo’n gek idee, mooi weer, dus dan zal het bij de IKEA wel lekker rustig zijn op Tweede Pinksterdag. Nou dat hebben we geweten, man, man, wat een volk en de voertaal tussen alle prullaria door was merendeels Duits. Maar toen we alles bij elkaar gevonden hadden kwam het volgende probleem. Hoe krijgen we dit in vredesnaam in onze auto? Het is trouwens enorm lachwekkend om te zien hoe iedereen aan het klooien is om alle spullen in de auto mee te krijgen, maar dat zullen ze van ons ook wel gezegd hebben. Thuis gekomen moesten de dozen uitgepakt worden om de kasten e.d. in elkaar te zetten Nu ben ik wat dat betreft niet zo’n handige Harry. Maar ik weet nu ook waarom ze in Rijssen geen IKEA hebben, je krijgt de meesten dingen niet zonder vloeken in elkaar. (meer…)

onsProat: van inspiratie tot blote kont!

Veel mensen vragen mij waar ik inspiratie vandaan haal om deze columns te schrijven. Ik kan jullie vertellen dat dit heel divers is. Soms wil je een belangrijk onderwerp onder de aandacht brengen en de andere keer moet je inderdaad een beetje zoeken en bedenken waar je het over wilt hebben. En als je eens een keer minder inspiratie hebt surf je eens wat over het web of je bekijkt de agenda van Markelose activiteiten en dan kom je vanzelf wel tot iets. En soms gebeuren er spontane dingen op het laatst die voorrang krijgen op hetgeen ik in gedachten had. Persoonlijk vind ik dit een erg leuk proces moet ik zeggen.

Zo wilde ik deze week eigenlijk mijn persoonlijke ergernissen aan de kaak stellen. Zoals het feit dat ik op Maarkelsnieuws lees dat er een speendoekje is gevonden in de Fokkerstraat. Ja lieve mensen, een speendoekje! Rot toch een eind op zeg! Wat een belachelijke onzin! Lief Maarkelsnieuws, ik heb een hele hoge pet van jullie op, dat weten jullie, maar ga alstublieft het kaf van het koren scheiden. Jullie zijn al zo ontzettend druk en besteden er zoveel tijd aan, maar bespaar ons alstublieft deze lariekoek. En dan heb ik het nog niet eens over de persoon die dit bericht instuurt. Get a life!

Wat ik ook stom vind is dat ik een bekeuring van 2 boswachters van Staatsbosbeheer heb gekregen. Oké, ik fietste op een pad waar je sinds een paar maand niet meer mocht fietsen. Maar dat ronde bordje waar dat op staat was zo klein dat ik dit niet had gezien. Geen waarschuwing of iets, nee.. BAM.. direct € 95 boete. Dat ik aan de vrouwelijke uitvoering vroeg of ik in natura mocht betalen werd niet gewaardeerd. Zielige boskabouters, dat zijn ze. (meer…)

onsProat: Moederdag

Ooit waren er uitsluitend de feestdagen zoals Kerst, Pasen, Koninginnedag, Hemelvaart en Pinksteren.

Nu vieren we bijna elke dag iets bijzonders, Moederdag is er daar één van. Zo hebben we op 2 februari warme truien dag. Op 29 april dag van de dans, 20 mei de landelijke hoeden dag, 4 juni opa en oma dag, 13 augustus de dag van de linkshandigen, 11 oktober kom uit de kast dag, en 19 november wereld toiletdag. Niet zelden hebben we 2 evenementen op 1 dag; zoals op 6 mei; dan vieren we de dag van de lach en tevens anti dieetdag.

Ik verwacht niet dat bovengenoemde “aparte” dagen massaal gevierd worden in Nederland. Vanwege het simpele feit dat lang niet iedereen ervan op de hoogte is dat op 19 november de hele wereld de bloemetjes buiten zet op het toilet.

Met Moederdag ligt dat anders. Het is bekender, vanzelfsprekender. De jonge moeder die voor het eerste jaar Moederdag viert; haar partner scoort een mooi sieraad voor haar. De oude alleenstaande oma; op Moederdag bezoeken haar kinderen haar. Juffen van de crèches en speelzalen fröbelen met de kinderen een mooie tekening voor Moederdag. Mocht je er niet aan denken dan helpt de commercie een handje. Elke ondernemer probeert er terecht zijn graantje van mee te pikken. (meer…)

onsProat: Geef vrijheid door!

Deze week vroeg ik mij af of je gestoorder dan gestoord kunt zijn. Ja, dat kan inderdaad! Als je de dodenherdenking wilt verstoren door lawaai te maken dan ben je wel heel, heel erg ver van het pad af. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat mensen er zulke verknipte ideeën op nahouden.

Laten we blij zijn dat we hier in vrijheid leven, dat we kunnen zijn, wie we willen zijn. Daarbij hoort respect voor iedereen die voor onze vrede heeft gezorgd en daar zelfs het leven voor heeft gelaten. Ook heb ik respect voor al die mensen die er voor zorgen dat het verhaal van de vrijheid wordt doorverteld. Geweldig! Als ik kijk naar Markelo dan zie ik dat er een schoolproject is om kinderen van de basisschool te betrekken bij de bevrijding van Markelo, de herdenking en kransleggingen. Maar ook andere initiatieven, zoals de Frank Graham Cycle Liberation Tour, dragen er toe bij dat de verhalen levend blijven. Prachtig vond ik het bericht op Maarkelsnieuws dat het Canadacomité de krans met klaprozen op 4 mei van De Haverkamp naar ’t Wapen van Markelo heeft gebracht.

Dit jaar heb ik 2 minuten stilte gehouden op de Holterberg en het was er stil, oorverdovend stil. Bijzonder als je ziet dat mensen de auto aan de kant van de weg zetten om stil te zijn. Zelf was ik met de fiets om samen met een aantal andere fietsfanaten te trainen voor de Triathlon. Nog maar 3 weken en de 4e Hof van Twente Triathlon gaat van start. Aangezien ik afgelopen jaar door een onfortuinlijke val met de mountainbike een 5-tal ribben had gebroken, moet ik flink trainen, wil ik straks in de Kösterskoele een beetje redelijk over de finish komen. (meer…)

onsProat: D-DAY

Ik moet dit keer goed opletten wat ik schrijf, het moet positief zijn zonder mensen te kwetsen en te zeuren over wat er allemaal in Markelo niet deugd. Deze boodschap heb ik van enkele mensen gekregen. Ja, als columnist mag je niet te kritisch zijn en zeker niet altijd schrijven wat de mensen in Markelo vinden en denken, dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Mensen, sorry daarvoor.

Nog een paar dagen en dan is de Dodenherdenking, 4 mei de dag dat we stilstaan bij de mensen die ons ontvallen zijn voor onze vrijheid. En dan zijn er figuren die potverdikke oproepen om de Dodenherdenking op de Dam te verstoren door geluid te gaan maken tijdens de twee minuten stilte. Bah, wat walg ik van dit soort lui. Ik zou zeggen met deze mensen moet je mee “ofwaarken”. Ohhh, daar ga ik weer! Kom op Willian, positief blijven. In Markelo volgt nog een echte D-day, op 6 juni gaat de film Mirreweenter the Movie in première. Ik heb net als velen van u een beetje kunnen genieten van de prachtige opnames die gemaakt zijn door Stephan Kuipers in de trailer. Petje af. Indrukwekkende beelden die ons meenemen in het verhaal dat zich afspeelt in de laatste oorlogsjaren. Opnames zijn overal gemaakt, maar ook in en om de boerderij de Vuurste Brikke. Een prachtig decor helemaal omgetoverd naar die jaren. Nou weet ik niet zeker of er ook nog opnames zijn gemaakt van een bombardement, maar het feit is wel dat de Achterste Brikke helemaal in puin ligt. (meer…)

onsProat: De tocht der tochten

Elfstedentocht…..rot een eind op! Amstel Gold Race…..lachertje! Tour de France…..met 2 vingers in de neus! NK Veldrijden Surhuisterveen….kijken is zwaarder dan meedoen! Nee, voor de echte tocht der tochten moet je vanaf nu in Markelo zijn. De vorig weekend voor het eerst verreden MTB NoaberritEn ik was erbij!

Misschien zijn jullie net zo verrast als de andere deelnemers, want de eerste opmerking die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg was ‘Goh, we hadden iedereen verwacht, behalve jou Tijink!’ En bedankt hé!

Dus mensen…inderdaad…ik fiets zo nu en dan de MTB route van Markelo. En om mijn sportieve imago nog iets op te vijzelen…ik loop ook hard! Nou ja, volgens ingewijden is het meer slepp’n langs de kaante, maar goed. Toch verrassend hé?
En nee…ik ben niet overal de beste in, maar ik doe het wel. En zo dus ook afgelopen weekend.

Ik wilde eerst niet meedoen aangezien ik geen goede mountainbike had. Een antiek geval uit ongeveer 1995 die doortrapte en waar 5 van de 6 versnellingen niet meer werkten. Dus dat ging hem niet worden. Maar toen werd ik uitgemaakt voor prutser door een erg aardig vriendje. Dat laat ik me natuurlijk geen 2x zeggen en heb dus direct een nieuwe MTB fiets gekocht! Natuurlijk in Markelo, want als er iets mee is kan ik er zo mee naartoe. Handig toch? Binnen 2 dagen was ie er. Topservice van Marcel 36! Dus aan het materiaal kon het niet meer liggen! (meer…)

onsProat: Pauze

Ik ben klaar met commentaar. Vooral die van de negatieve soort. En constant over dezelfde onderwerpen. Gezeur vind ik het. Ik heb soms medelijden met klagers. Wat zullen die een vervelend leven hebben. Weten ze nog wel waar de lach-knop zich bevindt?

Iedereen vindt overal iets van. Dat mag. Ook in Markelo. Zolang maar niet elke gelegenheid wordt aangegrepen om initiatieven af te branden of ongezouten kritiek te uiten op basis van vermoedens zonder kennis te hebben van  de feiten. Geef het toch een kans!

Heb wat geduld met de kaasfabriek. Leve de positivo’s die er al activiteiten hebben georganiseerd. Waarvan het schaatsen een mooi voorbeeld is van ad hoc wat leuks organiseren. Beter dan “de beste stuurlui staan aan wal”.

Ondernemend Markelo; laat ze toch lekker pandje ruilen. Het is echt niet gemakkelijk om in zo’n klein centrum consumenten aan te trekken. En mocht de ijssalon niet meteen bij het eerste zonnestraaltje open zijn dan haal je toch lekker een doosje ijsjes bij de supermarkt uit de diepvries? Het vieren van de lente is er niet minder om.

En dan die wolf; WIE heeft er nu in Markelo echt al oog in oog gestaan met dit beest?

Veel leuker vind ik het filmpje van de Markelose koe. Met een Go Pro op haar snoet danst ze de eerste meters de wei in. En dat onder de toepasselijke klanken van “I want to break free”. Gaaf dat je als boer op zo’n idee komt! 

En ik blijf het zeggen; wat wordt er hard gewerkt door heel veel vrijwilligers in Markelo om hele mooie evenementen te organiseren. Ik heb ontzettend genoten van “Markelo in concert”. Markelo heeft muzikaal talent die durven te vernieuwen en veranderen. En samenwerken. (meer…)

onsProat: Vuurjoar

Wat hebben we toch een paar prachtige dagen. De wereld ziet er meteen weer heel anders uit als je zonder jas naar buiten kunt. Onze opa zol wal hebben e zeg “’t is echt hoonderkukenwear”.

Als het Pasen is geweest, heb ik altijd het gevoel dat het weer echt voorjaar is. Dit jaar werd Pasen overschaduwd door donkere (rook)wolken. Het gaat om de prachtige traditie van de boaken die het nu moet ontgelden. In het RTL weer werd net voor Pasen aangekondigd dat de wind vanuit Twente misschien wel richting het westen zou kunnen waaien. Wat een drama! In Rotterdam hadden de mensen al last van de paasvuren, terwijl deze nog niet eens waren aangestoken. Doe het maar beter.

Wat jammer toch dat een klein groepje azijnzeikers de sensatiemedia dusdanig weet te bespelen dat nu ook de traditie van de Boaken onder vuur komt te liggen. Gelukkig weten ze nog niet dat het bij ons ook traditie is om elkaar bij de boake zwart te maken, want dan belanden we weer in een andere discussie en breekt de hel helemaal los.

Afgelopen vrijdag zag ik in Markelo maar liefst 3 bouwkranen staan. Iemand die ik op straat sprak (geen Markeloër trouwens) merkte een beetje schamper op dat Markelo de bouwput van de Hof van Twente is. Nou, beter een bouwput dan een afvoerput. Wat het eerste betreft; als je bouwt, krijg je wat nieuws en dat afvoerputje? Die naam reserveer ik liever voor een andere plaats. (meer…)

onsProat: Wilde dieren

Al liggend in de stoel bij tandarts Koop in Goor kon ik lekker dromen over deze column. Het is altijd lente in de ogen van de tandarts assistente. Ook hier, de ogen van preventieassistente Jolanda en de af en toe om de hoek kijkende Herma, beiden uit Stokkum. Daar lig je dan in Goor, Goor met je bos en weiden? Hahahahaha, allemaal van Markelo. Ze kunnen in Goor nog niet eens een plek vinden waar in de toekomst het paasvuur moet staan. Nee, dan Markelo, paasvuren in overvloed. Een mooie traditie zolang dit ten minste nog wordt getolereerd door onze groene ridders. En dan een echte Goorsen in de gemeenteraad, Ate Brunnekreef, mister Goor. Als je als mister Goor met zoveel inzet voor de samenleving en zo’n immens groot Goors hart, raar staat te kijken dat je gekozen wordt, en met zoveel voorkeursstemmen is het des te pijnlijker dat hij zich terugtrekt. Ook voor zijn club de PvdA. Kiezersbedrog???? Nou laten we het onderschatting noemen hoe geliefd deze man in Goor is.

Ondernemend Markelo is de naam van de nieuwe club ondernemers in Markelo. Met z’n allen de neuzen dezelfde richting op is het doel. En wat doen deze ondernemers?? Ze offeren de mooiste winkelplek van Markelo op om kantoorruimte van te maken en hoe toevallig, voor de nieuwe voorzitter van Ondernemend Markelo, directeur bij? Juist, Univé. Heel toevallig is de andere partij familie van de penningmeester, dus één en één is drie. Jammer, want we willen juist graag dat Markelo een beetje meer aanspreekt voor het publiek en dus ook graag alle winkelpanden in stand houden. Maar ik kan de verhuurder en huurder geen ongelijk geven, daar zijn ze gelukkig zelf baas over. Maar jammer vind ik het wel!! (meer…)

onsProat: Eierkuul’n!

Op het moment dat jullie dit lezen lig ik waarschijnlijk nog mijn roes uit te slapen van de laatste Bilderdijk voorstelling. De zoveelste toneelvoorstelling in mijn leven die ik kan afstrepen. Na heel veel jaar zowel in de zomer als in de winter een voorstelling neerzetten ga ik deze zomer pauze nemen. Ben erg benieuwd naar een zomer zonder tekst leren. Zal er wel op neerkomen dat we veel wijn in de tuin gaan drinken. Je moet de tijd toch invullen. Niet dan?

Wat ook voorbij is, is de verkiezingstijd. En daarbij dus ook de tijd met de meest leuke tv. Ik vind het namelijk erg vermakelijk om naar die schreeuwerige debatten te kijken. Aan het begin willen ze bijvoorbeeld allemaal betaalbare woningen, maar aan het eind van het debat zijn ze het toch oneens met elkaar. Prachtig! Maar weet je wat ik het meeste ga missen? De lokale campagne filmpjes van de lokale politici die vooral voorbij kwamen in de diverse talkshows. Hi-la-risch! (meer…)