onsProat: Kiezen

Kiezen kan lastig zijn.

Zo was mijn aanwezigheid op 1 avond in de afgelopen week gewenst op 3 verschillende evenementjes. Een vergadering, een verjaardag en de sport.

Mijn keuze valt niet vanzelfsprekend op het item dat het eerst in mijn agenda staat. Ik weeg de evenementjes tegen elkaar af. Ik neig ernaar de sport als eerste te skippen. Ik doe immers alleen mijzelf tekort als ik daar niet naar toe ga? Slim is het niet want; geen extra beweging die avond en het systeem werkt zodanig dat ik toch betaal. Ik mag die les inhalen, maar daar komt het niet van vanwege een volle agenda ook volgende week. Ik mag blij zijn als ik dan 1 avond sport redt. Oké geen sport, maar wel het gevoel als stijve hark met 1 kilo meer rond te lopen de komende dagen. En ja, sport ontspant ook zo lekker.

Blijft over de vergadering en de verjaardag. Door toevalligheden heb ik van het onderwerp waar de vergadering over gaat, de laatste tijd meer bijeenkomsten gemist. Ik besluit mezelf te verplichten naar de volgende vergadering te gaan – die is echt belangrijk – en bovendien heb ik die datum geen dubbelboekingen.

Het wordt dus de verjaardag. Eigenlijk wist ik dat in mijn onderbuik gelijk al, want het is de verjaardag van een dierbaar familielid. Iemand die bij ons ook nooit verstek laat gaan. Een populaire man die genoeg volk op de verjaardag krijgt maar bij wie ik niet wil ontbreken vanwege een vergadering of sport. Toch spookt het maken van die keuze al een paar dagen door mijn hoofd, tussen 20 andere dingen door, en ben je er best wel mee bezig. (meer…)

onsProat: Zorgen

Zorgen, is iets waar we bijna allemaal dagelijks mee bezig zijn. Zorgen voor onze kinderen, ouders, onze naasten, of gewoon de zorgen om de alledaagse dingen. Zorgen is niet alleen iets wat we doen, maar zorgen is ook iets wat we hebben. De één meer als de ander, maar niemand is zonder.

Sinds een aantal jaren is de zorg business geworden waarin veel geld om gaat en er jammer genoeg wel eens veel aan de strijkstok blijft hangen. We kennen allemaal de voorbeelden van de zorgboerderijen, mantelzorg- en werkgelegenheidsprojecten voor mensen met een beperking of een achterstand op de arbeidsmarkt.

Zo’n dertig jaar geleden hadden we dit soort initiatieven nog niet, maar ook toen waren er mensen waar voor gezorgd moest worden en dat gebeurde ook. Zeker in een plattelandsgemeente als Markelo. Ouders en kinderen woonden vaak bij elkaar in, waarbij de kinderen de zorg hadden om de ouders ‘an ’t eane te breng’n’, hetgeen zelfs notarieel werd vastgelegd als een boerderij werd overgenomen. De eigen zorgboerderij en de mantelzorg waren geregeld en dit werd heel gewoon gevonden. Sociale werkvoorzieningen waren er ook nauwelijks, maar ach, bij bedrijven als de coöperatie, de melkfabriek, de Klumper of op de boerderij was er op ieder niveau wel werk te vinden.

Is het nu dan beter of slechter…. Het is nu anders. (meer…)

onsProat: Donor

Het is eindelijk zover, iedereen is donor. Mits je een formulier invult dat je absoluut geen donor wilt zijn. Maar Tweede Kamerlid, Pia Dijkstra heeft hem nog wel even geknepen, het spande erom. Met een paar stemmen verschil heeft haar wetsvoorstel het gehaald. Alle lof van mijn kant. Het is toch ook doodzonde dat er heel veel goede organen zomaar de grond in worden gestopt of worden verbrand. Organen waar menig mens op zit te wachten. Waar mensenlevens mee te redden zijn. Nu vraagt u zich af waarom ben jij toch zo voor dat iedereen zomaar donor moet zijn. Dat zal ik u vertellen, mijn grote vriend en kameraad Dirk- Jan Hargeerds die inmiddels al meer dan tien jaar geleden overleden is, bleek een donor codicil te dragen. En omdat Dirk altijd voor iedereen klaarstond bij leven was het ook niet verwonderlijk dat hij zelfs na zijn dood ook nog aan de medemens dacht door het afgeven van organen die ondanks zijn ziekte toch nog goed waren om getransplanteerd te worden. Even uit mijn hoofd, als ik het goed heb zijn daar acht mensen mee verder geholpen, acht mensen die dankzij Dirk verder konden met hun leven. KLASSE! En sindsdien is mijn respect voor hem alleen nog maar toegenomen. (meer…)

onsProat: Wat een blunder!

Blunders! Als er medailles voor zouden worden uitgereikt stond ik waarschijnlijk op eenzame hoogte bovenaan. Dan was ik koning, keizer en admiraal tegelijk. Het is echt verschrikkelijk hoe het me soms gebeuren kan.

Ik kom hierop, omdat ik vorige week een zakelijk tripje naar Oostenrijk maakte. Ik was in de gelukkige omstandigheden dat ik een nieuw type winterband van ons Chinese huismerk Sailun mocht testen in de sneeuw. Ik was daar met een paar NL collega’s, er waren ook andere Europese dealers en natuurlijk de voltallige Chinese directie van ons huismerk. Om een lang verhaal kort te maken, onder het testen hadden we zo nu en dan ook korte pauzes die zich uitstekend leenden voor een kort sneeuwballengevecht. Ik werd bekogeld en was in de vaste veronderstelling dat het een NL collega was die dat deed en wilde hem dus terugpakken. Ik stormde op de dik ingepakte collega af en sprong hem op de rug om hem neer te halen en in te peperen met sneeuw. Toen ik op de grond lag met hem bleek dus dat het niet mijn collega was, maar keek ik recht in de spleetogen van de CEO uit China!! Oeps! Foutje! (meer…)

onsProat: Ik stop ermee!

Ik ben gestopt met roken. Ik heb het nu bijna een week volgehouden.

Ik schaam me best een beetje voor het feit DAT ik rookte. Zelf werken in een ziekenhuis…..kleinkinderen……..

Nou ja overdag rookte ik nooit. ’s Morgens na het ontbijt eentje, ’s avonds na het eten eentje, later op de avond een paar en tijdens feestjes een paar meer. Hoewel het roken tijdens feestjes een stuk minder leuk is. Allereerst voel je je al een beetje schuldig om de feestruimte te verlaten, want als alle rokers dat doen doet het toch afbreuk aan het respect voor diegene die je uitgenodigd heeft.

Onder het motto “je kunt goede gesprekken hebben met rokers” sta je vervolgens buiten te kleumen of in een rookruimte met afzuiging. In zo’n rookruimte voelde ik mij altijd gestigmatiseerd en ook een beetje zielig, zo van “ach die kan niet een paar uur zonder sigaret”.

En hoe lekker het is, en op welke momenten, dat kunnen enkel lotgenoten begrijpen.

Maandagavond was er een cursus “ik stop ermee” in het Kulturhus in Holten aangekondigd. “Na 1 avond nooit meer roken” luidde de wervingstekst. Ik ben er geweest en ik kan jullie vertellen; ik ben zo enthousiast over HOE dat in zijn werk ging, dat ik er reclame voor kan maken alsof ik er een financieel belang bij heb. (meer…)

onsProat: Theater

Markelo is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.

Theater, toneel, acteren, het zit de Markeloërs in het bloed. Zelfs het thema voor de optocht is dit jaar “Theater Tour”. Passender kan het haast niet voor Markelo.

De eerste maanden van het jaar staan traditiegetrouw in het teken van toneel. De aftrap is voor de PJGO. Zij brachten ook dit jaar weer met veel verve een humoristisch stuk op de planken. Op dit moment wordt er in (medisch centrum) Brook gespeeld en de komende weken zullen ook de spelers in Elsen en Stokkum weer op de planken staan.  

Als toneelliefhebber ga ik ieder jaar bij verschillende toneelstukken kijken. Uiteraard om het toneel, maar ook omdat het er zo gemoedelijk en gezellig is. Ik denk dat we in Markelo best trots mogen zijn dat er zoveel talent is te vinden.

Momenteel wordt er ook volop geacteerd voor de film “Mirreweenter – the movie”, die wordt opgenomen bij de ‘Vuurste Brikke”. Als de film een afspiegeling is van het enthousiasme van de vrijwilligers, dan wordt het vast een topper.

In Markelo hebben we ook nog de mensen die toneel spelen zonder dat ze op het toneel staan. Sommigen zijn daar zo goed in dat ze zelfs van een klucht een drama kunnen maken. Ik hoef maar een willekeurige blik naar het centrum van Markelo te werpen en zie dat daar bomen worden geplant, terwijl het gebouw nog wind- en waterdicht moet worden gemaakt (en hopelijk niet met een paar blikken golfplaten). Je bouwt toch ook eerst een huis en legt dan de tuin aan, of ben ik nou gek. (meer…)

onsProat: Crimineel

Sinds afgelopen week behoor ik ook tot een hele grote groep criminelen, namelijk de melkveehouders! Met een grote kop in de landelijke pers worden wij afgeschilderd als fraudeurs en oplichters. De linkse media heeft weer wat ontdekt om ons veehouders in een kwaad daglicht te zetten. ’s Morgens om 7.00 uur al op het journaal, groot nieuws, er zouden vorig jaar extreem veel tweelingen geboren zijn. Grote paniek, onze christelijke minister van landbouw is helemaal over de rooie. Het hele land valt over ons veehouders heen, criminelen zijn ze, die boeren! Grote pelotons van de NVWA trekken erop uit om boeren te bezoeken en bedrijven te controleren op excessen. Dit kan trouwens bijna allemaal via het digitale I&R registratie systeem. Alles staat tegenwoordig met de verplichte oornummers vast in databases. Ik denk dat er in Amsterdam meer mensen rondlopen waarvan niets bekend is dan bij de runderen in Nederland.

In hetzelfde nieuwsbericht wordt trouwens ook nog even voorgelezen dat het totale wachtgeld voor ex Tweede Kamerleden en ministers ruim de twintig miljoen euro overtreft met als topper 495.000 euro voor één persoon. Hier wordt verder niet meer over gerept. Daar zijn de voordelen van de paar frauderende melkveehouders maar peanuts bij. Natuurlijk zullen er wel ergens een paar creatieve veehouders zijn geweest die een regeltje proberen te omzeilen, maar dat is bij ons burgers niet anders. Daar zijn regels immers voor. Iedereen probeert toch om zo voordelig mogelijk door het leven te komen. Wij moeten ook koeien verplicht afvoeren naar het slachthuis. Nu is er trouwens voor koe Hermien vijftig duizend euro ingezameld om haar van de slacht te redden, dus als er onder u lezers, nog mensen zijn die geld willen doneren? Wij hebben ook nog wel een Hermien op stal staan die voor vijftig duizend euro mag blijven op onze boerderij. Maken we er gewoon een koeienrusthuis van.

Maar alle gekheid op een stokje, het maakt er het boerenleven niet leuker op en er zijn dan ook niet voor niets duizenden bedrijven die geen opvolger hebben. En dan een liter melk produceren voor maar 35 cent per liter! Ja, u leest het goed, 35 cent per liter. Dit hebben we te danken aan de Aholds en Unilevers. Schande! (meer…)

onsProat: Verbroedering!

Het feest van meedoen. Van aanstekelijke uitgelatenheid. Schateren van het lachen, ongegeneerd flauwekul maken, je weer even kind voelen, oude bekenden zien, helemaal uit je dak gaan, je onderdompelen in vrolijke mensenmassa’s. Café’s binnen gaan waar je anders nagenoeg niet komt en met iedereen een praatje aanknopen. Je als een vogel zo vrij voelen, de zalige zorgeloosheid, even nergens aan hoeven denken.

Waar denken jullie aan als jullie bovenstaande lezen? Ik wil wedden dat het gros aan ons mooie dorpsfeest denkt. Heb ik het goed? Maar niets is minder waar. Bovenstaande komt namelijk uit een tekst die geschreven is (en ik dus gejat heb) over een feest waar wij Markeloërs eigenlijk niets mee hebben. Precies…carnaval! En laat ik mij nu als 1 van de weinige Markeloërs wel in dit feest storten. Maar dan niet met een heel raar apenpak aan ofzo (alhoewel mijn lieftallige zoon vind dat ik dat best kan doen aangezien ik volgens hem het masker voor die outfit al op heb…….rotjong!), maar als gastmuzikant van dweilorkest De Braandheultjes uit Holten met lederhose en oranje bodywarmer. En dat houdt in dat ik op zaterdag in Holten (dat dorp waar ze tegenwoordig WEL een mooi centrum hebben) met de optocht, maar ook 2 dagen in Duitsland het carnavalsfeest mee ga maken. En als muzikant is dat erg leuk. Zeker met zulke gezellige en toffe mensen van dat dweilorkest!

Maar er vroeg mij laatst dus iemand wat ik toch in vredesnaam leuk vind aan dit feest. Dus ik antwoordde dat ik carnaval als muzikant beleef, en dat is totaal anders als bezoeker. Vooral in Duitsland, want daar waarderen de mensen dit soort dweilmuziek veel meer dan in Nederland en je dus een soort heldenstatus krijgt aangemeten…en dat is erg gaaf! Ik ben best graag een keer de held. Bin ik thoes ok nooit! Maar dáárom vind ik het dus leuk. (meer…)

onsProat: Het nieuws

Laten we op deze zondag het nieuws met elkaar doornemen.

Ik heb het nieuws van alle ontmoetingen en kranten van de afgelopen dagen in een denkbeeldig trommeltje gestopt, goed geschud en we halen het deksel er maar eens af.

Allereerst het traditionele goede voornemen; een KORTE column maken. Meteen in het nieuwe jaar bij De Haverkamp werd ik daar fijntjes aan herinnerd. Overigens magistraal goed stuk cabaret van Mark en Niek. Korte column; dat betekent dat mijn trommeltje niet lang open mag.….Dus kies ik voor een lekkere van-de-hak-op-de-tak conversatie. Tempo op standje speed. Daar gaat-ie dan;

We kunnen chatten met de gemeente getuige een actiefoto waarop onze Ellen Nauta te zien is met een headset op haar hoofd, zittend achter een computerscherm. Een verbetering ten opzichte van het sturen van een brief, want medewerkers van PostNL lieten weten dat onze post te lang blijft liggen. We kunnen bijvoorbeeld tijdens het chatten met de gemeente toelichting vragen op de afwijzing van investeringssubsidie voor Sportclub Markelo. Ze gaan daar de kantine verbouwen. De club biedt de huidige bar aan; zal mij benieuwen wie die straks thuis heeft staan. Deze week was in het nieuws dat in de Hof het alcoholgebruik van jongeren in verhouding tot andere gemeenten hoger is. Het advies is om de jeugd bewust te maken van de schade die alcohol kan aanrichten. Ook onze voetbalclub zal het kantinebeleid daar op aan moeten passen. Volgens het persbericht moet de Hof zich schamen dat ze een gemeentehuis hebben dat zo gebouwd is dat de voorraadwagen voor bier er dwars doorheen kan. Ook sport: Olympisch kampioene Marleen Veldhuis heeft een zwemclinic gegeven in Zwembad De Vijf Heuvels. En respect voor Erik Wevers; hij heeft zijn Borgward heel knap in de top 20 gestuurd na al dat zandhappen. (meer…)

onsProat: Nieuwjoarwinnen

Een van de tradities die nog altijd springlevend is, is het nieuwjoarwinnen. Hoewel het in de loop der tijd wel wat veranderd is, de essentie is nog steeds hetzelfde. Eerder werd er door de ‘kearls’ op nieuwjaarsdag nieuwjoar gewonnen. Later in januari en soms wel tot ver in het voorjaar werden er dan nieuwjaarsvisites gehouden. Onze opa zei altijd “met de ni’jjoarsvisiten dan kump d’r ni’js lös, woar of neet woar”. Dat is nog steeds zo.

Tegenwoordig worden de nieuwjaarsvisites aangevuld met recepties en borrels. Ieder zichzelf een beetje respecterende club houdt wel zo’n borrel aan het begin van het jaar. Afgelopen zondag was er het ni’jjoarwinnen van de boerenkapel bij De Haverkamp. Mooi dat dit weer is teruggekeerd op de Markelose agenda. Een geneugelijk gebeuren met ‘allemoal kunnig volk’. Diegene die de smaak goed te pakken had kon ’s middags nog een keer nieuwjoarwinnen met Boh Foi Toch bij de Tasca. Feestje gemist? Deze zondag is er nog een herkansing om met Boh Foi Toch het glas te heffen op het nieuwe jaar. (meer…)