onsProat: Ontmaagding!

Mooie Maarkelsen,

Op het moment dat jullie dit lezen ben ik waarschijnlijk nog aan het bijkomen. En wel van een feestje in de Achterhoek. Ik wilde er al heel erg lang een keer naar toe, maar omdat we meestal al op vakantie waren is het er dus nooit van gekomen. Maar gisteren was dus eindelijk die langverwachte dag daar. Het was een week met een kriebelend onderbuikgevoel. Whoowwww wat spannend! En daar was tie dan eindelijk…. zaterdag…de Zwarte Cross! De eerste keer!! Lieve mensen, het was een ontmaagding om nooit te vergeten! En het mooiste was….het deed geen pijn. Het was alleen maar geweldig en fantastisch met debiel veel indrukken. Met als hoogtepunt Tante Rikie natuurlijk. Het was vele malen leuker dan die andere eerste keer heel veel jaar geleden. En nu kreeg ik er ook nog een biertje en mooi weer bij.

Gisteren was dus eigenlijk een aftrap van de zomervakantie. Een beetje in de wereld komen van 3 weken niets doen. Dit jaar gaat onze reis in 2 etappes naar de Côte d’ Azur. In Cannes (de plaats van het filmfestival) aan het strand hebben we zo’n ingerichte hut gehuurd. En van daaruit gaan we een beetje flaneren in mondaine badplaatsen. Monaco, Saint Tropez enzo. Beetje kijken naar jachten die ik in 25 levens nog niet betalen kan. Maar niets is leuker dan je daar aan te vergapen. Mooie strandjes ontdekken. En ons kind wil het voetbalstadion van Nice zien. En ik eigenlijk ook wel. Dus Angela, bij deze ben je op de hoogte van dit uitstapje. (meer…)

onsProat: Veurgleuj’n

Ik heb ‘m hangen. De Dorpsfeestvlag. Geeft niet dat ie nog niet wappert op ABZ. Ik vind dat het tijd wordt. Ik word er gelukkig van dat ik ‘m zie hangen op ons erf.

Goorse Feest voorbij, en volgens de site van Dorpsfeest Markelo nog 48 dagen.

Helaas is dat het enige wat actueel is op de site; de vermelding hoeveel dagen we nog verwijderd zijn van het Machtig Mooie Feest. Vrijdag keek ik buiten op mijn iPad naar de site van Dorpsfeest Markelo. Ik klikte “programma” aan en op mijn scherm verscheen niets. Zou het aan mijn bereik liggen? Snel naar binnen, naar de “echte” computer. Situatie hetzelfde. Ik checkte nog batterij van toetsenbord en muis. In perfecte staat. Verbazing. Om bij het thema van de optocht 2018 te blijven;

Op de site waan je je in een Theatertour.

Klik Optocht: de site vermeldt de creatieve ochtend voor de wagenbouwers. We zijn nu toch wel in het stadium dat je een paar mooie foto’s kunt publiceren van buurten die vol passie aan het bouwen zijn. Gelukkig dat Maarkelsnieuws ons op de hoogte houdt dat binnen de optochtcommissie op ludieke wijze afscheid is genomen van Dini Bussink alias tante Riki en dat er een Gouden Pluim beschikbaar wordt gesteld voor een bijzonder, creatief of origineel onderdeel van een optochtwagen. (meer…)

onsProat: Voorstelronde

Dag allemaal,
Nou, hier zit ik dan, te schrijven aan mijn eerste column. Een korte voorstelronde is halverwege juni gedaan en nu is er voor mij eens per maand vrij baan. Ik mag schrijven over alles wat ik denk en wat ik vind, over wat ik meemaak of over iets wat me niet zo zint. Best leuk lijkt me dit! Op school onder mijn verslagen stond meestal: Christiaan goed leesbaar stukje werk 7,5. Nou, dit ging er bij mij meestal wel lekker in, schrijven over iets wat me interesseert ging me op school altijd goed af. En vaak als de computer meewerkte, de printer het deed of de hond mijn huiswerk niet had opgegeten leverde ik het ook nog ruimschoots 5 minuten voor de deadline in. Nooit maar dan ook nooit 1 of 2 dagen van te voren want dat noemde ik verkapte werkeloosheid. “Alsof ik niet wat anders te doen had” zei ik dan tegen een leraar, die dit wel kon waarderen. 

Maar goed, ik ben dus Christiaan Mensink, 26 jaar oud en woon al mijn gehele leven in Markelo. Kleenzunne van Willem en Narda vd Mösker en zunne van Jan vd Mösker en Carla Berendsen. Sinds 3 jaar en ongeveer 17 dagen heb ik verkering met Lisanne. Lisanne komt helemaal uit Delden en als de film Michiel de Ruyter niet in de bios had gedraaid hadden we elkaar misschien wel nooit leren kennen. Over deze “wild romance” later meer… (meer…)

onsProat: Karnemelkse jus

Het is er weer de tijd voor, nieuwe aardappelen. Bij ons thuis heeft de tuinman (lees opa) het groentetuin gebeuren opgegeven. Maak van de groentetuin maar gazon was afgelopen voorjaar zijn devies. Ik ben ook geen hovenier maar een paar nieuwe aardappelen aan het begin van de zomer vind ik wel heel erg lekker. Dus is het grootste gedeelte ingezaaid met stoeigras en een klein strookje klaargemaakt voor de aardappelteelt. Nu is het bij ons zo dat wanneer je de aardappels poot je ze er ook weer zelf uit moet rooien want jij bent immers diegenen die weet waar ze zitten. En ik ga ook niet vertellen hoe ongelofelijk dik de aardappelen zijn want de domste boeren………..! Maandag en dinsdag zijn mijn kookdagen en dan laat ik mijn kookkunsten de vrije loop. Deze keer dus speklappen, nieuwe aardappelen met sla en karnemelkse jus volgens recept van Hanna Löppink. Gebakken uitjes, uitgebakken spekjes en een beetje bloem al roerend tot een gladde massa maken, halve liter karnemelk aan de kook brengen alles samenvoegen en blijven roeren tot het kookt anders gaat het schiften en klaar is kees. De jeugd haalt er waarschijnlijk de neus voor op maar het is een ware delicatesse die zelfs de chef-kok van ’t Wapen van Markelo, nog nooit gemaakt heeft.

Ik moet ook nog even het bestuur van Dorpsfeest Markelo complimenteren omdat ze de muntprijs voor ons mega mooie feest dit jaar op twee euro hebben gehouden. Chapeau! Het feest der feesten moet voor ons allemaal mogelijk zijn. En daar hoort ook een betaalbaar glas bier of wijn bij. (meer…)

onsProat: Markelo….Ik pik het niet meer!

Mijn levensmotto “vier het leven” probeer ik op zoveel mogelijk manieren vorm te geven. Dat kan uiteenlopen van een lekker wijntje in de tuin tot het vieren van een groots feest. En alles wat daar tussen ligt. Vorige week heb ik er uiting aan gegeven door met Angela en Marijn een citytrip naar Londen te maken. Wat een fantastische stad is dat zeg! Wat een indrukken! Van de Big Ben (waar we een kwartier onder hebben gestaan zonder te weten dat het de Big Ben was omdat die compleet ingepakt is i.v.m. een restauratie) tot de Tower Bridge tot het bij Buckingham Palace op 20 meter voorbij zien komen van Queen Elisabeth en Prins Harry en zijn prachtige vrouw Meghan tot een betoging waar Geert Wilders een toespraak hield tot Piccadilly Circus met zijn grote billboard. Dat enorme scherm zou ook heel goed passen rond de oude melkfabriek. Nostalgie gaat dan samen met een moderne uitstraling. En we zijn direct dat lelijke aangezicht kwijt. Met ondernemers die daar op adverteren. Wedden dat daar toeristen op af komen die dan weer geld uitgeven op onze mooie terrassen en winkels? Dan krijgen we ons eigen Markedilly Circus. Never been seen in Holland!

Dus de song “London is the Place for Me” is voor mij zeker van toepassing sinds afgelopen week, maar er is niets zo fijn als na zo’n trip weer terug te komen op eigen grond. Heerlijk als je Markelo weer binnen komt rijden vanaf de snelweg. Als ik de rotonde van Bouwbedrijf Pinkert zie word ik al blij. Dan volgen er reclame uitingen aan de rechterkant. Meestal met Markelose, maar op het moment alleen met Diepenheimse aangelegenheden moet ik zeggen. Hebben ze daar geen invalswegen ofzo?? (meer…)

onsProat: Wat een weekje!

Mijn normale week bestaat uit werken van maandag t/m donderdag; 9 uur per dag of meer. Op vrijdag oppassen op 4 kleinkinderen en soms op zaterdag op 3 van die energieke kids. Dan blijft de zondag over voor de schoonmaak (ik heb geen interieurverzorgster) de was, de tuin en de administratie. Lees: rekeningen betalen en zaken regelen op ingewikkelde sites met wachtwoorden die je vergeten bent. Dat is allemaal te doen, zeker als je weinig slaap nodig hebt en gemiddeld in de benen bent van 5.15 uur in de ochtend tot 0.30 uur ín de nacht. Maar als je in zo’n week ook nog elke avond bezet bent heb je het gevoel geleefd te worden. Het vergt in ieder geval een goede planning.

Vorig weekend was ik met Jan een paar dagen in Valencia. Toeristische stad; heerlijk. Uiteraard de nodige echtelijke discussies over de juiste route. Ik ben een no-no in richtingsgevoel maar denk het wel altijd beter te weten. Jan weet exact waar we heen moeten maar kiest een pad dat bij voorkeur niet naar winkels leidt. Het viel me op dat de stad best schoon is; niemand gooit rommel op straat en er wordt goed geïnvesteerd in het ophalen van het vuil en het vegen van de straten en pleinen. (meer…)

onsProat: Good goan!

Beste mensen, vandaag zullen jullie mijn laatste column voor Maarkelsnieuws lezen. Niet dat ik er geen schik meer van heb, maar na vier jaar is het gewoon een keer tijd voor iemand anders. Onze opa zou wel zeggen: “alles hef ’n eane, behalve de wos, want den hef d’r twee”.

De bakermat van onsProat lag destijds bij “onsMarkelo”. Frank Bussink en ik waren de eerste twee columnisten. Al snel werd het aantal uitgebreid tot vier, zodat iedereen ééns per maand aan de beurt was.

De nieuwssite onsMarkelo was destijds gelanceerd als tegenhanger van Maarkelsnieuws dat opereerde onder het juk van Goorsnieuws. Al snel hadden beide redacties in de gaten dat het beter was om samen te werken en zo werden de banden met de Gorenaren verbroken. Gelukkig maar, want deze samenwerking heeft geresulteerd in een superactieve nieuwssite in Markelo die klinkt als een klok. (meer…)

onsProat: Geen tijd

Helaas moet ik het geregeld zeggen de laatste tijd, geen tijd! Geen tijd, geen tijd om te oberen, geen tijd om te biljarten, geen tijd om op de bulkauto te rijden. Klussen in de nieuwe woning, drukke voorjaarswerkzaamheden op de boerderij, een mega mooie bruiloft van ons nichtje uit Diepenheim, tennissen, oefenen voor de Kösterskoele. Twee avonden in de week, maar het is dan ook prachtig om mee te spelen in een openluchtspel met een van de fraaiste decors van misschien wel, heel Nederland! Waar ik ook geen tijd voor had was om een dag naar de Creatieve Dag te gaan. 29 edities en ik ben er nog nooit geweest, onbegrijpelijk. Maar dit jaar was het de planning om er wel heen te gaan maar nu wilde onze jongste dochter graag dat we even meegingen naar IKEA. Ze was nog van alles nodig voor haar nieuwe woning. En ja, dat was niet zo’n gek idee, mooi weer, dus dan zal het bij de IKEA wel lekker rustig zijn op Tweede Pinksterdag. Nou dat hebben we geweten, man, man, wat een volk en de voertaal tussen alle prullaria door was merendeels Duits. Maar toen we alles bij elkaar gevonden hadden kwam het volgende probleem. Hoe krijgen we dit in vredesnaam in onze auto? Het is trouwens enorm lachwekkend om te zien hoe iedereen aan het klooien is om alle spullen in de auto mee te krijgen, maar dat zullen ze van ons ook wel gezegd hebben. Thuis gekomen moesten de dozen uitgepakt worden om de kasten e.d. in elkaar te zetten Nu ben ik wat dat betreft niet zo’n handige Harry. Maar ik weet nu ook waarom ze in Rijssen geen IKEA hebben, je krijgt de meesten dingen niet zonder vloeken in elkaar. (meer…)

onsProat: van inspiratie tot blote kont!

Veel mensen vragen mij waar ik inspiratie vandaan haal om deze columns te schrijven. Ik kan jullie vertellen dat dit heel divers is. Soms wil je een belangrijk onderwerp onder de aandacht brengen en de andere keer moet je inderdaad een beetje zoeken en bedenken waar je het over wilt hebben. En als je eens een keer minder inspiratie hebt surf je eens wat over het web of je bekijkt de agenda van Markelose activiteiten en dan kom je vanzelf wel tot iets. En soms gebeuren er spontane dingen op het laatst die voorrang krijgen op hetgeen ik in gedachten had. Persoonlijk vind ik dit een erg leuk proces moet ik zeggen.

Zo wilde ik deze week eigenlijk mijn persoonlijke ergernissen aan de kaak stellen. Zoals het feit dat ik op Maarkelsnieuws lees dat er een speendoekje is gevonden in de Fokkerstraat. Ja lieve mensen, een speendoekje! Rot toch een eind op zeg! Wat een belachelijke onzin! Lief Maarkelsnieuws, ik heb een hele hoge pet van jullie op, dat weten jullie, maar ga alstublieft het kaf van het koren scheiden. Jullie zijn al zo ontzettend druk en besteden er zoveel tijd aan, maar bespaar ons alstublieft deze lariekoek. En dan heb ik het nog niet eens over de persoon die dit bericht instuurt. Get a life!

Wat ik ook stom vind is dat ik een bekeuring van 2 boswachters van Staatsbosbeheer heb gekregen. Oké, ik fietste op een pad waar je sinds een paar maand niet meer mocht fietsen. Maar dat ronde bordje waar dat op staat was zo klein dat ik dit niet had gezien. Geen waarschuwing of iets, nee.. BAM.. direct € 95 boete. Dat ik aan de vrouwelijke uitvoering vroeg of ik in natura mocht betalen werd niet gewaardeerd. Zielige boskabouters, dat zijn ze. (meer…)

onsProat: Moederdag

Ooit waren er uitsluitend de feestdagen zoals Kerst, Pasen, Koninginnedag, Hemelvaart en Pinksteren.

Nu vieren we bijna elke dag iets bijzonders, Moederdag is er daar één van. Zo hebben we op 2 februari warme truien dag. Op 29 april dag van de dans, 20 mei de landelijke hoeden dag, 4 juni opa en oma dag, 13 augustus de dag van de linkshandigen, 11 oktober kom uit de kast dag, en 19 november wereld toiletdag. Niet zelden hebben we 2 evenementen op 1 dag; zoals op 6 mei; dan vieren we de dag van de lach en tevens anti dieetdag.

Ik verwacht niet dat bovengenoemde “aparte” dagen massaal gevierd worden in Nederland. Vanwege het simpele feit dat lang niet iedereen ervan op de hoogte is dat op 19 november de hele wereld de bloemetjes buiten zet op het toilet.

Met Moederdag ligt dat anders. Het is bekender, vanzelfsprekender. De jonge moeder die voor het eerste jaar Moederdag viert; haar partner scoort een mooi sieraad voor haar. De oude alleenstaande oma; op Moederdag bezoeken haar kinderen haar. Juffen van de crèches en speelzalen fröbelen met de kinderen een mooie tekening voor Moederdag. Mocht je er niet aan denken dan helpt de commercie een handje. Elke ondernemer probeert er terecht zijn graantje van mee te pikken. (meer…)